Fontos a több szakterületen való jártasság

Évtizedeken át az jelentette sikert, amikor a munkavállalók a pályakezdő pozíciótól lépkednek felfelé a menedzseri, majd vezetői szintig, függetlenül attól, hogy milyen szakterületen vagy iparágban
dolgoznak. Ez azonban mára gyökeresen megváltozott.

Igazi win-win helyzet alakul a munkaerőpiacon. Az új szemlélettel a dolgozók és a cégek is jól járnak, több okból. Egyre inkább trend a horizontális karrier, vagyis amikor a magasabb pozíció helyett arra fókuszál valaki, hogy egymástól különböző szakterületeken gyűjtsön ismereteket és tapasztalatokat. Ezzel szerteágazó tudás és komoly kapcsolati rendszer építhető fel, egyúttal az önmegvalósításra is lehetőséget ad. Ráadásul még a munkáltatók is nyerhetnek vele – mutat rá a K&H HR vezetője.

Medvey Leila emlékeztetett arra, hogy évtizedeken át az jelentette sikert, amikor a munkavállalók a pályakezdő pozíciótól lépkednek felfelé a menedzseri, majd vezetői szintig, függetlenül attól, hogy milyen szakterületen vagy iparágban dolgoznak. Ez azonban mára gyökeresen megváltozott. Bár most is van, aki számára az előmenetelt a magasabb pozíció jelenti, azonban egyre több olyan munkavállaló akad, aki horizontális, azaz szakterületeken átívelő pályafutást épít.

Valójában itt is haladásról, fejlődésről van szó, azonban míg a hagyományos, lineáris pálya során egy adott szakterületen sajátít el valaki egyre mélyebb ismereteket vagy szerez vezetői képességeket, addig a horizontális karrier esetében új diszciplína, osztály, tevékenységi kör megtanulása a cél.

Ahogyan a gazdasági környezetben a stabilitás mellett a gyors változásokra reagálás képessége is fontos lett, úgy a cégek is egyre nagyobb értéket látnak abban, ha a munkatársak széleskörű tudással rendelkeznek. Ez ugyanis lehetővé teszi azt a gyors reagálást, változást, amit a piac ma már megkíván.

Összegezve tehát a horizontális karrier nemcsak a munkatársak önmegvalósítását jelenti, hanem a vállalat számára is komoly értékekkel bír. Egyrészt szélesebb tudástranszfer valósul meg, hiszen amikor valaki vállalaton belül egy új szakterületet megismer, azzal egyfajta „tudáshidat” képez a korábbi és az új szakterületei között. A különböző szakterületeken való jártasság szélesebb perspektívát, rálátást is ad, ami ösztönzi a kreativitást, segíti, hogy egy-egy problémát új, innovatív módon oldjunk meg.

Végül pedig a munkahelyváltás alternatívája lehet azok számára, akik meglévő feladataikba már beleuntak, így a tehetségek megtartásának is hatékony eszköze – emelte ki a szakember.

Forrás: economx.hu

További cikkek