Főként magyarok dolgoznak az osztrákoknál

Magyar dolgozók Ausztriában

Már közel 107 ezer honfitársunk él a nyugati szomszédunkban és tavaly óta a magyar a legnépesebb külföldi munkavállaló csoport az osztrák munkaerőpiacon.

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, 2024 január elsején mintegy 107 300 magyar állampolgár élt a nyugati szomszédunkban. Ezzel a németek, románok, törökök és szerbek után az ötödik legnépesebb külföldi nemzetiség vált az Osztrák Köztársaságban – derült ki a Statistik Austria friss integrációs évkönyvéből.

Ausztriában élő magyar állampolgárok átlagéletkora 35 év, szemben az itthoni, 43 éves átlagéletkorral. Tíz év alatt majdnem megmásfélszereződöt az osztrák egyetemeken tanuló magyar állampolgárok száma, ma már 2.600 honfitársunk jár ausztriai felsőfokú intézményben – ezzel a németek és olaszok után a harmadik legnépesebb külföldi diákcsoportot alkotják. Az Ausztriában élő külföldi közösségek közül a magyarokra a kevésbé jellemző a szegregáció, ellentétben a lengyelekkel vagy a szerbekkel, akik jellemzően egy közösségben élnek a honfitársaikkal.

Legnépesebb külföldi munkavállaló csoport

Még jelentősebb a magyarok részaránya, ha azt nem a teljes lakosság, hanem a munkaerőpiac vonatkozásban nézzük. Az osztrák társadalombiztosítás (ÖGK) adatai szerint tavaly óta a magyar a legnépesebb külföldi munkavállaló csoport Ausztriában: ha a szezonális munkavállalókat is belevesszük, 120 ezer feletti a számuk. Így a több mint egymillió külföldit foglalkoztató osztrák munkaerőpiacon minden nyolcadik külhoni munkavállaló magyar állampolgár.

Az ausztriai magyarok közül legtöbben az egészségügyben dolgoznak ápolóként, ezentúl főleg a turizmus-, vendéglátás területén találtak munkát a hazai emigránsok. Az osztrák tb-vel rendelkező külföldi munkavállalók mellett jelentősen nőtt az Ausztriába ingázó munkavállalók száma is: a listát itt is a magyarok vezetik, közel  61 200 fővel, akik főleg a határ menti településekről járnak át dolgozni. Az ingázók túlnyomó többségét szintén a vendéglátás és az egészségügy területén foglalkoztatják, számosságban románok, szlovákok és németek követik az ebben a formában Ausztriában dolgozó magyarokat.

Forrás: economx.hu

További cikkek