Érdekes tapasztalatok az állásinterjúkon

Keményen fogalmazott a munkaerőpiaci helyzetről egy friss interjúban Lizsicsár Miklós, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar üzletvezetője. Az évtizedek óta a csúcsgasztronómiában dolgozó szakember a Dining Guide szaklapnak arról beszélt, nagyon komoly probléma a munkaerő hiánya és minősége az ágazatban, már a csúcséttermek szintjén is.

Lizsicsár úgy látja, hogy mára az egész terület érintett, a vendéglátás minden szegmense. Mackónadrágban, ittasan mennek állásinterjúra a magyar csúcséttermekbe. A fine dining világa annyiban különleges, hogy a szakmai tudáson kívül nagyon sokat számít a jó megjelenés, a fellépés és a biztos nyelvtudás is. A szakember azt tapasztalja, hogy sokan kimennek külföldre, de közülük rengetegen hazajönnek – közülük azonban sokan megkérdőjelezhető szakmai tudással érkeznek haza. Mindenkiről kiderül, aki hazajött külföldről, hogy Gordon Ramsay-nél dolgozott, és hatalmas tapasztalata van. Nemrégi élményem, hogy itt, a St. Andrea Pincészet éttermében azt mondtam a jelentkezőnknek: dekantálás – és nem tudta, mi az – mondta. Az üzletvezető szerint sok esetben úgy mennek állásinterjúra emberek, hogy az alapvető szaktudásban komoly hiányosságok mutatkoznak, bérigényben viszont top elvásárok, egyébként pedig heti három-négy napnál többet nem hajlandóak dolgozni. Ráadásul az is előfordul, hogy ittasan vagy éppen tréningnadrágban érkezik meg valaki az interjúra. Volt olyan jelentkező, akinek 27 évesen 47 munkahelye volt. Lizsicsár  szerint az éttermeknek is vannak hiányosságai: a legtöbb helyen nincs olyan vezető, aki következesen jó döntéseket tud hozni. Tehát nem csak felszolgálói, hanem vezetői szinten is vannak komoly hiányosságok.

Forrás: portfolio.hu

További cikkek