Egyre többen keresnek munkát a nyugdíjasok

Jelenleg Magyarországon több területen is munkaerőhiány van, a piac bővítésének pedig egyik lehetséges módja a nyugdíjasok alkalmazása. Mivel jelenleg sok a nyitott pozíció, illetve a drágulás érzékenyen érinti a nyugdíjasokat, így nem meglepő, hogy egyre többen keresnek munkát az idősebb korosztály tagjai közül.

A nyugdíjasok munkavállalási lehetőségeiről beszélgettünk Dolgos Attilával, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) alelnökével. Idén a kormány július elejére már újabb nyugdíjemelést ígért, ugyanis a rekordmagas, májusban már 10,7%-os infláció mellett az év eleji 5%-os emelés után újabb, 3,9%-os korrekcióra van szükség. Azt viszont a két emelés egyszerre sem fogja fedezni, hogyha idén kétjegyű lesz az éves drágulás, már pedig sokan 10% körüli infláció prognosztizálnak 2022-re. Ráadásul ennél is nagyobb áremelkedést tapasztalhattunk az alapvető élelmiszereknél, ami a nyugdíjasokat különösen érzékenyen érintheti. Ezek után nem meglepő, hogy ha most több nyugdíjas dönt amellett, hogy újra dolgozni kezd, vagy tovább  folytatja a munkáját. A nyugdíjasok számára az is előnyössé teszi a munkavállalást, hogy teljes járulékmentességben részesülnek,  így jövedelmük után csak az SZJA-t kell befizetniük. Nem utolsósorban pedig a munkaerő-piac egyik rejtett tartalékát jelenthetik a munkába visszaálló nyugdíjasok, hiszen velük még bővülhet a piac. A Pénzcentrum annak járt utána, mekkora most a nyugdíjas munkakeresők aránya, és milyen bérekre számíthatnak azok, akik a nyugdíj mellett újra dolgozni szeretnének. Jelenleg itthon nagyjából 2,6 millió fő részesül nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban Magyarországon. Megkeresésünkre Dolgos Attila, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) alelnöke azt válaszolta, hogy közülük 150-200 ezren főre tehető azoknak a száma, akik megbízási szerződéses, munkaviszonyos, vagy szövetkezeti tagi foglalkoztatásban állnak. Ez nagyjából a nyugdíjban részesülők 7%-át jelenti. A nyugdíjasok aktivitása a munkapiacon mindenképp érzékelhető trend, ennek viszont nem csak a pénzkeresés a motivációja: A pandémiát követően abszolút látszik a növekvő munkavállalási kedv, ez természetesen a  pénzügyi helyzet javítása mellett a szociális kapcsolatok igényének is köszönhető” – magyarázta Dolgos Attila, a Közész alelnöke a Pénzcentrumnak. A nyugdíjasok aktív munkakeresése Dolgos szerint akár novemberig is eltartó trend lehet a munkaerőpiacon. A szervezetnél azt tapasztalható, hogy szinte minden szektorban szeretnének tőlük munkát vállalni. Jelenleg a rugalmas munkaidő beosztásban végezhető tevékenységek talán a legnépszerűbbek, ilyenek a kereskedelemben, vendéglátásban fellelhető álláslehetőségek, de sokan vállalnak munkát a feldolgozóiparban, könnyű fizikai munkát végezve.”

Forrás: penzcentrum.hu

További cikkek

Keresik az óvónőketKeresik az óvónőket

Hiány van az óvónőkből, az állásportálokon legalább is így látszik, miután sok az óvónői álláshirdetés. Aki pedig várják őket a betöltetlen állásokra, igyekeznek kedvezményeket biztosítani számukra, például szolgálati lakást, többletjövedelmet.