Dolgozni és tanulni is sokan mennek az osztrákokhoz

Munka és tanulás az osztrákoknál

Egyre népszerűbb a szomszédos Ausztria, nemcsak a munkavállalók, de a tanulni vágyók körében is. Az elmúlt években folyamatosan nőtt az ott dolgozó magyarok száma, akik letelepedési szándékkal is érkeznek szomszédunkhoz.

Újabb rekordot döntött az osztrák munkaerőpiacon dolgozó magyarok száma 2024 júliusában, elérve a 130 247 főt, ezzel átlépve a 130 ezres határt. A magyar munkavállalók száma immár meghaladja a németekét, akik hosszú ideig vezették a vendégmunkások listáját.

Az osztrák munkaerőpiacon továbbra is jelentős a kereslet, különösen az idegenforgalom és a vendéglátóipar területén, ami folyamatosan vonzza a magyar munkavállalókat, köztük egyre több fiatal, akik végleg Ausztriába költöznek – írta a Pénzcentrum. A szezonális munkák, különösen a turizmus és vendéglátás területén, jelentős szerepet játszanak abban, hogy nyáron megugrik a Magyarországról érkező munkavállalók száma.

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, a magyar egyetemisták száma pedig 10 év alatt a másfélszeresére nőtt, így jelenleg körülbelül 2600 magyar diák jár egyetemre a szomszédos országban. A magyarok mellett más országokból érkezett munkavállalók is növelik az osztrák munkaerőpiac sokszínűségét, különösen a volt Jugoszlávia területéről, ahonnan szintén egyre többen dolgoznak Ausztriában. Ugyanakkor a lengyelek és szlovákok esetében alig történt változás, míg az Ukrajnából érkezők száma meredeken emelkedik.

Forrás. hirklikk.hu

További cikkek