Bizonytalan szabályzat a megváltozott munkaképességűek esetében

megváltozott munkaképességűek

Nagyon sok embert érint a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó szabályzat,  ami azonban, mint kiderült nem ad egyértelmű utalást a vizsgálatokat végzőknek.

A szakértő szerint 12 vizsgálat esetében nem egyértelmű, hogyan kell értékelnie a rokkantságról döntő orvosbizottságnak. Ismét módosult a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó rehabilitációs minősítés szabályzata. Ez körülbelül 254 ezer, a nekik járó ellátásból élő embernek jelenthet további bizonytalanságot és jogi kihívást – mondta a Népszavának Bernáthné Székely Julianna rehabilitációs szakértő.

Mint mondta, a probléma abból ered, hogy május 1-től drasztikusan szűkítették azokat a mellékleteket, amelyek a minősítéshez szükséges konkrét szempontokat tartalmazták. Három oldalból mindössze egy maradt. Pedig ez alapján dől el, hogy egy megváltozott munkaképességű felnőttet rehabilitálhatónak, azaz kisebb-nagyobb mértékben foglalkoztathatónak, esetleg rokkantnak, munkavégzésre alkalmatlannak minősít a szakértői bizottság.

A besorolás a havi juttatást is meghatározza. Ez utóbbi egy bonyolult pontrendszer alapján történik, a szakértő szerint azonban most 12 olyan vizsgálat van, melynél nem egyértelmű, hogyan kell értékelni. Bernáthné Székely Julianna szerint a világos és követhető szabályok hiányában nehezebb lesz megérteni és vitatni a bizottság döntését, de a jogorvoslati eljárás is bonyolultabb lesz. A Belügyminisztérium a lapnak azt írta, hogy csak racionalizáltak, „az összevont értékelési rendszer korábbi szempontjai nem, kizárólag az átfedések szűntek meg”.

Forrás: hvg.hu

További cikkek