Bizakodóak a munkaerőpiac szereplői hazánkban

Munkaerőpiaci felmérés

Bizakodóak a munkaerőpiac szereplői hazánkban, legalábbis ezt mutatja egy felmérés. A cégek nagy része változatlan létszámmal működne tovább és egy jó hányaduk létszámbővítést is tervez. Az autóipari szektorban azonban visszaesésre lehet számítani.

2022 első negyedéve óta nem volt még olyan optimista a hangulat munkaerőpiacon, mint idén. A hazai munkáltatók 35%-a létszámbővítést tervez, ezzel szemben csak 18%-uk gondolkodik a leépítésen. Egy a témával foglalkozó, globális felmérés keretében 525 magyar munkáltatót kérdeztek meg, illetve további 42 országban végeztek még méréseket. Az eredményekből kiderült, hogy sokat javult a munkaerőpiac helyzete itthon.

A jelenlegi Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) +17%, ami 3%-al magasabb az előző negyedévinél, összesen pedig 5%-ot növekedett. A létszámváltoztatás kérdésében a cégek 44%-a biztos, hogy változatlan létszámmal haladna tovább, 3%-uk pedig bizonytalan – derül ki a Manpower Magyarország friss munkaerőpiaci jelentéséből. Fehér Tamás, a Manpower magyarországi, horvátországi és szlovéniai ügyvezető igazgatója szerint ez az optimizmus felgyorsuló munkaerő-felvételhez fog vezetni, ami a statisztikában is jócskán megjelenik majd.

Kivétel az autóipar

Ahol viszont visszaesés várható, ezzel együtt a Dél-Dunántúl lesz még rosszabb helyzetben, itt a létszámbővítés -21%-os negatív mutatójú lesz az előrejelzések szerint. Budapesten azonban +26%, az Észak-Alföldön pedig +33% körül fog alakulni a kutatás szerint.

Ezek a változások főleg a 10-50 fő közötti és 1000 fő feletti vállalkozásokat fogják érinteni. Legjobban a kommunikációs szolgáltatások (+32%), az információtechnológia (+30%), a pénzügyek és ingatlanpiac (+28%) fog növekedni. A nemzetközi munkaerőpiaci kilátások is enyhe javulást mutatnak az előző negyedévhez képest. A globális mutató jelenleg 25%-on áll, ami 3%-kal magasabb az előző negyedévinél.

Visszaesést a vizsgált 42 ország egyikében sem várnak, de bizonyos gazdasági vagy politikai nehézségek miatt Argentína (+4%), Chile (+8%), Hongkong (+8%) és Izrael (+8%) lassúbb növekedésre számít. Európában a várakozások visszafogottabbak a világátlaghoz képest. Kiemelkedő várakozások Svájcban (+32%), Hollandiában (+30%) és Írországban (+28%) mutatkoznak. Európán kívül Indiában (+37%), Costa Ricában (+36%), az Egyesült Államokban (+34%) és Brazíliában (+32%) a legmagasabbak a munkaerő-bővülési kilátások.

Forrás: blikk.hu

További cikkek