A munkaerőpiacra készítenek fel

Egyetemista felvételt nyert

Az egyetemek számára fontos kérdés, hogy mennyire tudják fölkészíteni hallgatóikat a munkaerőpiacra. Tudnak-e olyan tudást nyújtani számukra, amivel a kihívásoknak meg tudnak felelni a változó igényeknek megfelelően. A Corvinuson kiemelten kezelik ezt a területet.

A felvételi ponthatárokból látszik, a Corvinus Egyetem meg tudta szerezni vezető helyét a gazdasági és társadalomtudományi területeken: az egyik legmagasabb pontszámmal lehetett bejutni idén is az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakjukra.

A mezőny élén, ahogy várható volt, a Corvinus Egyetem található, amelyet az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem követ. A felvi.hu adatai szerint a gazdasági, társadalomtudományi és informatikai nappali alapképzéseken is a Corvinus Egyetemé a legmagasabb ponthatár. Gazdasági területen a nyolc legmagasabb ponthatárú képzésből hét a Corvinus Egyetemé, társadalomtudományi képzésekben az öt legmagasabb pontszámú képzésből hármat a Corvinus oktat.

Az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon a leendő hallgatóknak legalább 478 pontot, a szintén angol nyelvű nemzetközi tanulmányok szakon 458 pontot, míg a magyar nyelvű gazdaságinformatikus szakon 440 pontot kellett gyűjteniük a bekerüléshez. „A 2024-es felsőoktatási felvételi eljárásban az egyetem által oktatott valamennyi képzési területen a legmagasabb ponthatárokat érte el a Corvinus, amelyre nagyon büszkék vagyunk” – fogalmazott Szántó Richárd az intézmény alapképzésekért felelős dékánja. Mint mondta a Corvinus stratégiája, hogy a „bemenetkor” szűrje meg a hallgatókat.

A magas pontszámok ugyanis egyféle garanciát nyújtanak arra, hogy olyan jó képességű, tehetséges diákokat vegyünk fel, akik bejutva jó eséllyel végigjárják a képzéseket, és a későbbiekben is megállják majd a helyüket, sikerrel tudják venni az akadályokat. A hallgatói minőség – természetesen az oktatási minőség mellett – mindig olyan fontos szempont volt, amely felülírta a mennyiségi elvárásainkat
– hangsúlyozta.

Az egyetem természetesen nem csak a hallgatóktól várja el a minőséget: folyamatosan fejleszti a képzéseit. „A hallgatók és a piac is elvárja, hogy az intézmény mindig napra kész tudást nyújtson, amellyel a frissen végzők sikerrel, vagyis minél gyorsabban és minél magasabb fizetésekért el tudjanak helyezkedni a piacon”– hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy Quacquarelli Symonds (QS), a világ egyik legnevesebb felsőoktatási minősítő szervezete az elmúlt hetekben díjazta a „Foglalkoztathatóság – teljesítményjavulás” kategóriában a Budapesti Corvinus Egyetemet. A díjjal az intézményben szerzett diplomák munkaerőpiaci elismertségét jutalmazták, a munkáltatók pozitív visszajelzéseire építve, amelynek híre ezek szerint az országhatáron túlra is eljutott – véli Szántó Richárd.

A megújulás jegyében ˝az utóbbi időben a teljes alapképzési portfóliót korszerűsítette az egyetem, különös tekintettel a két legnépszerűbb szakra, a gazdálkodás és menedzsmentre, illetve a nemzetközi gazdálkodásra˝.

Jelenleg folyik a mesterképzés megújítása is. A Corvinus mesterszakjai között idén debütáló nemzetközi számvitel és könyvvizsgálat egyéves angol nyelvű képzésre rögtön másfélszeres túljelentkezés érkezett. Az egyik legnagyobb presztízsű képzést, a vezetés és szervezést mindkét nyelven el lehet végezni, a magyar szakra idén másfélszer annyian kerülnek be.

A szakmegújításoknak köszönhetően a corvinusos angol nyelvű mesterképzések egy részét már egy év alatt is el lehet végezni. „Ez az intézmény stratégiai iránya is: a terv egyre több egyéves mesterképzés elindítása, ugyanis a hallgatók visszajelzéseiből az látszik, hogy ezek népszerűsége megnőtt. Sokan, munkahelyi, családi vagy egyéb okok miatt nem tudnak, akarnak visszaülni kétéves képzésre az iskolapadba” – mutatott rá.

Szeretnénk évről évre újabb, olyan mesterszakokkal előjönni, amelyről úgy látjuk, hogy lesz rá kereslet a munkaerőpiacon. Ezért 2025-től új, bővített kínálattal jelentkezünk, olyan témák kerülnek be a portfólióban mint a fenntarthatóság vagy a biodiverzitás– mondta.

Forrás: vg.hu

További cikkek