Hogyan esznek a munkavállalók?

Egyre fontosabb szerepet kap az egészséges munkahely, egyre több helyen ismerik föl, hogy a dolgozók számára ez fontos tényező, hogy a globalizálódó piacon az üzleti siker csakis egészséges, képzett és motivált munkaerővel érhető el. Számtalan pozitív példa van erre a világban.

A munkahelyi egészségmegőrző programok  sokrétűek lehetnek, a táplálkozás fontos szerepet tölt be, természetesen. Ez már csak azért is lenne elsődleges, ugyanis az OECD tavalyi jelentése szerint Magyarország lett Európa legelhízottabb nemzete, világviszonylatban pedig a negyedik helyen állunk: a felnőtt magyar lakosság körében kiemelkedően nagy az elhízás mértéke (28-31 százalék). Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai sem festenek túl jó képet a helyzetünkről: a 13-15 évesek 80 százaléka korához képest keveset mozog, a felnőtteknek pedig 30 százaléka nem végez semmilyen fizikai tevékenységet munkavégzés, közlekedés vagy szabadideje közben. A Quantum Workplace jelentése szerint a munkavállalók 10 százalékkal többet vállalnak, ha egészséges táplálkozási lehetőségeket kínálnak számukra a munkahelyen. A munkahely központi szerepet játszik az étrenddel kapcsolatos viselkedésünk befolyásolásában, ezért a munkahelyi étrend-intervenciók általában hatékonyak, különösen a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra irányuló kezdeményezések. Kutatások azt mutatják, hogy a vezetők nagyban tudják befolyásolni alkalmazottaik étkezési szokásait, ezért érdemes ellesnünk néhány jó gyakorlatot másoktól. A munkavállalók több mint fele nem hagyja el az irodát ebédidőben, ami nemcsak azt teszi szükségszerűvé, hogy elérhetővé váljanak az egészséges ételek és italok közvetlenül az irodákban, de a cégeknek érdemes átgondolniuk a hosszabb ebédidő biztosítását is. Az átlagosan 30 perces ebédidő miatt a munkavállalók egyrészt úgy érezhetik, hogy gyorsételeket kell venniük, másrészt az ételt kapkodva fogják elfogyasztani. A Bandwidth nevű kommunikációs cég például másfél órán keresztül engedi ebédelni a munkavállalóit, ráadásul „fitnesz ebédet” kínál nekik. Sziesztaidő kávé helyett: Az olyan innovatív cégek, mint a Zappos, a Facebook vagy az Asana speciális pihenőszobákat biztosítanak azoknak az alkalmazottaknak, akik szeretnének ebéd után kicsit szunyókálni. Szakértők szerint a délutáni pihenőidő segíthet javítani a teljesítményt anélkül, hogy befolyással lenne az éjszakai alvásminőségre, és számos kutatás mutatja azt, hogy kb. 20 perc délutáni ejtőzés a figyelemre és az éberségre is pozitív befolyással van, javítja a verbális memóriát, a motoros készségeket és az érzékszervi tanulást. Egyre több vállalat csatlakozik a Meatless Monday nevű kezdeményezéshez, melynek keretében a dolgozók vállalják, hogy a hét első napján növényi étrendet követnek.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek