Túlképzettség, bérfeszültség. Előfordulhat?

Megfelelő munkát találni még így sem egyszerű, hogy az országban munkaerőhiány van. Persze akkor könnyebb a helyzetünk, ha van kapcsolati tőkénk. Ha azonban nincs, akkor egyedül kell megküzdenünk az előttünk álló akadályokkal. Amikor állás után nézünk, előfordulhat, hogy hosszú ideig nem találunk munkát. Ilyenkor jön az a szituáció, hogy bármit elvállalunk, csak végre legyen állásunk. Amikor így állunk a dolgokhoz, akkor tudatosítsuk magunkban, hogy ez csak átmeneti állapot, addig, míg nem találjuk meg az ideális munkát. Mi történik akkor, ha felvesznek minket egy olyan pozícióra, amelyre túlképzettek vagyunk?

Először is ne érezzük magunkat rosszul. Ebben a helyzetben automatikusan jönnek a különböző gondolatok hogy „Valóban ennyit érünk?” „Ezt a munkát 8 általánossal is el lehetne végezni!” „ Egy érettségi is elég lett volna, nem hogy diploma!” Fogjuk fel úgy a helyzetet, hogy szükségünk van a fizetésre, és ha találunk egy másik lehetőséget, akkor felmondunk. Addig viszont muszáj valamennyire beilleszkedni, és a munkatársakkal legalább egy munkakapcsolatot kialakítani. Akkor is, ha nem vagyunk velük egy értelmi szinten.

A fizetés, mint téma gyakran felmerül a munkahelyeken. „ Te már kaptál fizetést?” „ „Mennyit kaptál előző hónapban?” „ Alig várom már, hogy utaljanak!” Ez roppant kínos lehet számunkra, ha mi több pénzt kapunk, mint a többiek. (Mégis számít valamit a végzettség!) Gondoljunk bele a többiek helyzetében: Mi többet kapunk ugyanazért a munkáért! Ezt nevezik bérfeszültségnek. Hiába mondanánk nekik, hogy azért mert a végzettségünk magasabb, lennének, akik megértenék, de olyanok is, akik nem. Ez a szituáció csak konfliktust szülne, ami miatt nem tudnánk, jól végezi a munkánkat, és a munkatársakkal is megromlana a kapcsolat. Mit tehetünk ilyenkor, ha ilyen kérdést tesznek fel nekünk a kollégák?

A saját érdekünkben ne mondjuk el nekik, mennyit keresünk, vagy ha nagyon tudni akarják, akkor kérdezzünk vissza, és mondjuk rá hogy: mi is annyit. Nem a legjobb ilyen munkakörnyezetben dolgozni, de van, amikor rá vagyunk kényszerülve. Törekedjünk arra, hogy minél hamarabb megtaláljuk a legjobb lehetőséget a munkaerőpiacon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük