Személyiségtípusok, amelyek megtalálhatóak a munkahelyen

Életünk, és munkánk során sokféle emberrel találkozunk, akik más-más személyiségtípussal rendelkeznek. Ez a két személyiség is megtalálható a vállalatok többségénél.

  • A Megítélő: Döntését egyszerűen és gyorsan, néhány adat alapján meghozza, közben biztos magában, s elégedett, ha döntött. Gyorsan eljut a döntéstől a végrehajtásig. Szeret tervezni, majd tervei szerint cselekszik. Szereti befejezni, amit elkezdett. Fontos számára, hogy a dolgok lezártak legyenek. A határidőket betartja és kerüli, hogy az utolsó percekben cselekedjen.

Célja egy szabályozott, rendezett, tervszerű, megszervezett életvitel kialakítása. Gyakran készítenek listát napirendjükről, teendőikről, melyeket sikeresen alkalmaznak. A tervezett, időben és térben rendezett környezetet kedvelik, szabályozni, kontrollálni akarják életüket. Szeretik, ha a szabályok nem változnak, a dolgok állandóak.

Gyengeségükre jellemző,a munkahelyen azzal okozhatnak gondot, hogy döntéseik meghozatalánál nem veszik figyelembe társaik véleményét és hamar lezárják azokat. A többiek számára rugalmatlannak, makacsnak és néha alkalmazkodásra képtelennek tűnnek.

  • Az Észlelő típusúszemély lassan és vonakodva dönt. Ha lehetősége van rá, döntését mindaddig elhalasztja, amíg az összes – számára szükségesnek vélt – információt be nem szerzi, mások véleményét kikéri, a lehetséges következményeket minden szempontból megvizsgálja. Nyitott az egymásnak ellentmondó adatokra.

Szereti az utolsó percben meghozni a döntését. Ha a döntés után valamilyen fontos információt kap, hajlamos döntését újra gondolni. Kerüli a határidőket, a feladatok elkezdésével a végsőkig vár, de az utolsó percek nyomása energetizálja, és motiválja. Rugalmas, alkalmazkodó, és nyitott a változásra, mindezt lehetőségként értelmezi. Kíváncsi természetű, szívesen látja a helyzeteket új megvilágításban. Az életet inkább megérteni akarja, s nem irányítani.

Rád melyik személyiségtípus illik? Megítélő vs Észlelő?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük