Külföldi munkavállalás? Melyik országot válasszam?

Manapság sokan dolgoznak külföldön, ki milyen indíttatásból. Vannak, akik nem találták meg számításaikat itthon, és gondoltak egyet, kimentek külföldre dolgozni. A fizetés még mindig toronymagasan vezet a munkavállalást illetően. Másoknak nemcsak a bérezés a fontos, hanem az is, hogy világot lássanak, és megismerjenek különböző kultúrákat. Leginkább az extrovertált személyiséggel rendelkezők vágnak bele a külföldi kalandba. Természetesen sok tényezőt kell számításba venni akkor, ha külföldre szeretnénk menni.

Fontos, hogy rendelkezzünk kezdőtőkével. Amennyiben úgy megyünk ki, hogy még nincs állásunk, akkor a kezdeti időszakot túl kell vészelni. Kezdőtőkénél gondoljunk arra is, hogy ha találunk munkát, akkor időbe fog telni, mire megkapjuk az első fizetésünket. A rendelkezésre álló pénzünket jól osszuk be.

Világunk folyamatosan változik, kettőt pislogunk, és új rendelkezések lépnek érvénybe. Jó, ha kellőképpen tájékozottak vagyunk, hogy milyen lehetőségekkel élhetünk munkavállalás terén. Ha már rendelkezéseknél tartunk, akkor itt az ideje megemlíteni, hogy melyek azok az országok, ahová szükséges munkavállalói vízum.

Az „amerikai álmot” bizonyára nem kell bemutatni senkinek, mert sokan emlegetik, hallhattuk már televízióból is. Amerika még mindig népszerű úti célnak tekinthető, ha munkavállalásról van szó. Fontos tudnunk, hogy az ESTA-val, (elektronikus vízum) ami 3 hónapos kint tartózkodást engedélyez a számunkra, NEM vállalhatunk munkát. Természetesen meg lehet próbálni feketén dolgozni, de a lebukás veszélye fennáll, és ha kiderül, hosszú évekre kitilthatnak bennünket az országból. Ha kint szeretnénk dolgozni legálisan, akkor meg kell igényelni a munkavállalói vízumot. Nem egyszerű folyamat, de nem is lehetetlen. Kanadában, és Ausztráliában is ugyanez a helyzet. Nem tudunk csak úgy munkát vállalni, muszáj vízumot igényelnünk.

Európán belül Nagy-Britanniában bizonytalan a helyzet a BREXIT miatt. Ezért most oda nem érdemes menni. Hollandiában, és a Skandináv országokban kedvezőbb a helyzet. Európa egyik nagy előnye, hogy nem kell munkavállalói vízumot igényelni, ha dolgozni szeretnénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük