Ezekre a képességekre lesz szükségünk a jövőben!

Mára már nem újdonság, ha azt mondjuk, hogy robotizáció. A technológia fejlődésével bizony a robotok át fognak venni bizonyos munkaköröket, vagy már át is vettek. A fejlődés tovább folytatódik, és nem fog megállni. Teljesen jogos, ha félelemmel tölt el bennünket, hogy mi lesz, ha a mi munkánkra sem lesz majd szükség egy idő után?

Nem kell messzire mennünk, és megláthatjuk, hogy a technológiai fejlődés, és a robotizáció berobbant a kereskedelembe is. Ha nagybevásárlást tartunk valamelyik bevásárlóközpontban, akkor találkozhatunk önkiszolgáló pénztárral. Az utasítást pedig egy robothang adja, hogy húzzuk le a termékek vonalkódját, majd válasszunk fizetési módot… Láthatjuk, hogy a pénztáros munkakör előbb vagy utóbb, de meg fog szűnni. Ez csak egy munkakör a sok közül, amelyet átvett a robotizáció.

Azért, hogy a mi munkánkat ne vegye el a technológia, nézzük meg, milyen képességekre lesz szükségünk a jövőben, vagy melyek azok a készségek, amelyeket fejlesztenünk kell.

  • Első helyen még mindig a kommunikáció szerepel. Gondoljunk bele, hogy egy terméket, vagy szolgáltatást, mégiscsak könnyebb eladni egy szakembernek, mint egy robotnak! A kommunikáció minőségét, és tartalmát kell továbbfejleszteni. Mire is kell itt gondolni? Egy monoton hang nem fog minket meggyőzni, hogy vegyünk meg ezt, vagy azt. Azonban egy ember képes tartalmat, és érzelmet is sugározni a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban!
  • Érzelmi intelligencia: Bár a robotokat is igyekeznek úgy megalkotni, hogy képesek legyen érzelemnyilvánításra, azonban még mindig az ember az, aki igazán képes erre. Az intelligenciai képességre is szükség lesz a jövőben. Aki ezzel rendelkezik, felméri az adott helyzetet, embereket, megoldást talál az adott problémára, az nagyvalószínűséggel sikeres lesz a munkaerőpiacon.
  • A folyamatos tanulás: Azért, hogy versenyt tudjunk tartani a folyamatosan változó világgal, képezni kell magunkat, legyen szó akár a nyelvtanulásról, vagy informatikáról. A cégek többségének is be kell látni, hogy a legnagyobb befektetés a munkavállaló, akiért tenni kell!
  • Kreativitás: Az egyik legfontosabb képesség napjainkban, amely fejleszthető. Gondoljunk bele, hogy a robotok csak monoton munkát tudnak végezni. A jövőben még inkább szüksége lesz a vállalatoknak a kreatív munkaerőre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük