Ezekkel az embertípusokkal találkozhatunk a munkahelyünkön I

A munkahelyen egyáltalán nem egyszerű megállni a helyünket. Nem elég jól végezni a munkánkat, be is kell illeszkednünk a szervezetbe. Ahány ember, annyiféle személyiség, éppen ezért nem egyszerű a feladat. Van, akivel már első perctől fogva megtaláljuk a közös hangot, olyannyira hogy a munkaidőn kívül közös programokat is szervezhetünk. Elmehetünk koncertre, vagy csak simán beülhetünk egy sörös beszélgetésre is. Vannak olyan kollégák, akikkel nem szívesen tartózkodunk egy légtérben, vagy csak szimplán nem passzol az értékrendünk a többiekével. Nézzünk meg pár embertípust, akivel találkozhatunk a cégnél:

  • A pletykafészek: Vele nagyon vigyázni kell, kétszer is gondoljuk meg, hogy mit mondunk előtte. Látszólag jószívűnek, és segítőkésznek tűnik, azonban a maszk mögött egy kétszínű ember áll. Hívhatjuk akár „napraforgónak” is. A füle olyan, mint a radar, rögtön leadja a drótot annak, akiről szó volt. Ha jó emberismerők vagyunk, akkor nem lesz vele problémánk. Általános dolgokról beszélgessünk vele, pl: időjárás!
  • A láthatatlan ember: Ő az, aki látszólag ugyan dolgozik, de sosincs a helyén akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Bosszantó a dologban, hogy ő is ugyanannyi fizetést kap, mint mi, s ráadásul feleannyit nem dolgozik, mint mi! Fontos leszögezni, hogy a Home Office-ban dolgozókat nem soroljuk ide!
  • A mártír: Bizonyára mindannyiunknak van ilyen munkatársa, aki rendszeresen küzd valamilyen problémával. Neki mindig van valami nyűgje, baja, amit rendszeresen kivetít a többiekre is. Igazi energiavámpír, és sokszor arra megy ki a játék, hogy felhívja magára a figyelmet, azt sugallva ezzel, hogy mindenki vele foglalkozzon! Egy idő után ez unalmassá válhat, és inkább elkerülik a többiek, minthogy sajnálják.
  • Gyárkémény: Tipikusan ő az, akit körülvesz a füst, bármerre is jár. Ha valamilyen stressz hatás éri a munkahelyen, azonnal késztetést érez arra, hogy rágyújtson. Természetesen a cigi szünet jótékony hatással lehet a közösségépítésre, de fontos, hogy ne menjen a munka rovására: (Többször tart cigarettaszünetet a kelleténél!)

A következőkben folytatjuk a további embertípusok bemutatását!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük