Ezek a szerepek előfordulhatnak egy csoportmunka során

Egy csapatban nem egyszerű együtt dolgozni, még akkor sem, ha már elmondható a csapatról, hogy összeszokott. Hullámvölgyek mindig vannak, és lesznek is, ha csapatban dolgozunk. Mindig van olyan téma, vagy munkafeladat, amelyben nem értünk egyet. Vannak olyan tényezők, szerepek, amelyek nélkül nem menne jól a munka. Melyek ezek? Lássuk:

Kapcsolatorientált szerepek: Fontos a csoport belső harmóniája, a munkahelyi légkör megteremtése, valamint az is, hogy a csoport fennmaradjon nagyon sokáig. A lényeg tehát az, hogy a csoport képes legyen a tényleges tevékenységeket elvégezni. Ezen belül az alábbi szerepeket különböztethetjük meg:

Bátorításból sosem elég: Hatékonyan csak úgy lehet dolgozni, ha a munkavállalókat bátorítják. Miben nyilvánulhat ez meg? Egy jó, egy dicséret mindig elfér a munkahelyen, s mindez jót tesz a motivációnak is!

Mindig legyen békesség közöttünk: Ún. „jobbkéz nyújtás”! Feszültségben nem lehet együtt dolgozni, legalábbis hosszútávon nem! Fontos, hogy a csoportban harmónia uralkodjon, meg kell tanulni együttműködni, és el kell sajátítani az alkalmazkodás művészetét!

Menni fog az, kitartás! Előfordulhat olyan időszak, amikor nehezebben megy a munka a megszokottnál. Ilyenkor van szükség a team unszolására, bátorítására, még akkor is, ha nagyon sürget a határidő a projekt leadása előtt!

Rangsorolás: Fontosak a csoportcélok, valamint értékelni kell a csoportteljesítményt is. Ez nélkülözhetetlen a jó munkavégzéshez! A célokat rangsorolnunk kell, a csoportteljesítményt pedig ki kell értékelnünk, így láthatóvá válik, milyen szinten van a csoport.

Kövessük az eseményeket: Részese lehetünk a csoportnak, közreműködhetünk, mint baráti tagok. Segítséget kérnek tőlünk egy projekthez? Ha tudunk segíteni adjuk hát meg a támpontokat!

Szemlélődjünk csak függetlenül: Külső szemlélőként véleményt alkothatunk a csoporttagokról, magáról a csoport működéséről! Egy külsős sokkal több mindent vesz észre, rávilágíthat a problémákra!

Te melyik szerepet szoktad „bevállalni” csoportmunka során?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük