A life long learning, avagy az élethosszig tartó tanulás

Az élethosszig tartó tanulás „filozófiáját” nem mindenki osztja. Vannak, akik nem szerettek iskolába járni, és alig várták, hogy leérettségizzenek, utána pedig munkába álljanak. Mások szerettek bejárni az órákra, és új dolgokat megtanulni. A tendencia azt mutatja, hogy az élethosszig tartó tanulásra szükség van a munka világában. Különösen napjainkban, amikor a digitalizáció korát éljük. Számos új kihívásnak kell majd eleget tennünk, amelyekről bővebb információval nem rendelkezünk. Azt látjuk, hogy elindult egy folyamat, ami merőben meg fogja változtatni a munkaerőpiac szerkezetét.

Képeznünk kell magunkat, ha lépést szeretnénk tartani a folyamatosan változó világgal. Ha szükséges, akkor munka mellett üljünk vissza az iskolapadba. A főiskolák, és egyetemek képzéseivel jól járhatunk, és egy plusz szak elvégzése akár fizetésemeléssel is járhat. Persze munka mellett nem egyszerű a tanulás, főleg ha már családunk is van. Megfelelő időbeosztással minden megoldható. (Arra van ideje az embernek, amire szeretné…)

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy milyen területen érdemes elmélyülni? Leginkább az informatikai területen. Ez az a terület, ami folyamatosan változik, és nem tudhatjuk ezzel kapcsolatban, mit hozhat a jövő. Szinte biztos, hogy informatikusból munkaerőhiány van az országban. A programtervező informatikusokra nagy igény mutatkozik a munkaerőpiacon, ráadásul a fizetés is kiemelkedő. A szak elvégzése nem egyszerű, de kitartással, és elhivatottsággal el lehet végezni.

A másik terület a nyelv. Ma már egyre több vállalat elvárja tőlünk, hogy ne csak egy idegen nyelven csacsogjunk. Nemcsak nyelvtanfolyamon sajátíthatunk el egy nyelvet, hanem főiskolai, és egyetemi képzésben is. Gondoljunk bele, hogy a nyelviskolák rendkívül sokba kerülnek. Ezzel szemben a felsőoktatásban államilag támogatott szakon is tanulhatunk, ami megkíméli pénztárcánkat.

A tanulásba érdemes időt, és energiát fektetni, mert idővel meg fog térülni. Tapasztalat, és megfelelő tudás birtokában sok mindent el tudunk érni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük