Szeptemberig dönthetnek a pedagógusok az állásukról

Tanár felmondés

Szeptember végéig nyilatkozhatnak a pedagógusok, hogy vállalják-e az új státusztörvény szerinti jogállásukat. A tapasztalatok szerint már több ezer pedagógus mondott fel.   

A Belügyminisztériumnak (BM) a pedagógusok korábbi évektől eltérő munkaerőpiaci mozgásáról nincs ismerete – közölte a Népszava megkeresésére a BM, miután arról érdeklődtek, hogy az új pedagógus jogállási törvény (ismertebb nevén státusztörvény) parlamenti benyújtása óta mennyi pedagógus adta be felmondását. A státusztörvényt július 4-én fogadta el a parlament. Az aHang platform online felmérésében több mint ötezer pedagógus jelezte, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felé is több mint háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek – tudta meg a Népszava a PSZ alelnökétől.

Több mint kétezren beadták felmondásukat

Gosztonyi Gábor azt is elmondta, több mint kétezren már be is adták felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt. – Ez a szám várhatóan növekedni fog, sokan ugyanis kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést – fogalmazott a PSZ alelnöke. A munkáltatók tájékoztatni fogják a januárban esedékes jogviszonyváltásról a pedagógusokat, akik idén szeptember végéig nyilatkozhatnak, hogy ezt elfogadják-e. Így sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják. Az érdekvédő szerint a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt, a törvényben ezért is tették lehetővé a nyugdíjasok korlátlan visszafoglalkoztatását.

Forrás: Népszava

További cikkek

Telítődik az álláspiacTelítődik az álláspiac

Nőtt az álláshirdetések száma. Az újbóli munkaerőhiányt a diákok foglalkoztatása jelenthet részben megoldást, az ugyanis hamar kiderült, hogy a járvány miatt külföldről hazatért munkavállalók nem időznek sokáig a magyar munkaerőpiacon.