Megnőtt a dolgozó nyugdíjasok száma

Sok nyugdíja a járvány okán abbahagyta a munkákát, most azonban úgy tűnik egyre többen újrakezdik. A járvány második szakasza már felkészülten éri a nyugdíjas foglalkoztatásban érintetteket. 2020 májusától folyamatos a növekedés a szektorban: kétszer annyian tértek vissza a munkába – közölte a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (KÖZÉSZ).

A jelentős visszaesés után sokan újra munkába álltak. Számolni kell a második hullámmal, ami már javában zajlik, ez azonban merőben más, mint az első volt. Egyrészt a kormányzat kommunikációjából is kiderül, hogy a gazdaság ismételt lefékezése nem opció és nem is indokolt. Másrészt az első hullám olyan tapasztalatokkal és fegyelmezettséggel vértezte fel a munkáltatókat és munkavállalókat, hogy ebből az aspektusból vizsgálva minden iparágban biztonságosabb a munkavégzés” – véli Dolgos Attila, a KÖZÉSZ alelnöke.Saját létszámuk növelése helyett a vállalkozások előszeretettel választják most az atipikus megoldásokat. „Egyre több lehetőség kínálkozik mindenhol, egyrészt, mert a diákok visszatértek az oktatási intézményekbe, így az általuk elvégzett munkák nagy részét más megoldással kell lefedni, másrészt pedig, mert óvatosak a vállalkozások, nem növelik rögtön saját létszámukat” – teszi hozzá Dolgos Attila.A kereskedelem rendkívül rugalmas szektor, itt 4-6 órában is munkát tudnak vállalni a nyugdíjasok. Az élelmiszeripar, a szabadban végezhető tevékenységek és a home office most a leginkább biztonságos kategória.A szövetkezetekben dolgozó nyugdíjasok közül eddig is sokan találtak munkát az internet segítségével, a KÖZÉSZ-nél ugyanakkor úgy látják, fontos lenne az idősebb korosztály digitális tudásának bővítése. Éppen ezért kampányt indítanak azért, hogy minél több időskorú sajátíthassa el az informatika alapjait térítésmentesen – olvasható lapunknak is eljuttatott közleményükben.

 

Forrás: hrportal.hu

További cikkek

Segít az ITmapSegít az ITmap

Az informatikai szektor évek óta küzd komoly munkaerőhiánnyal hazánkban is ez a helyzet. Globálisan pedig több millió szakember hiányzik ebből a szegmensből, miközben egyre több olyan termék és szolgáltatás jelenik