Idén 3,3 százalék lehet az éves munkanélküliségi ráta

A KSH jelentése szerint júliusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 714 ezer volt, második hónapja haladta meg a 4,7 milliót. Május-júliusban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 699 ezret tett ki, 52 ezerrel többet, mint 2021 azonos időszakában.

Bár a mértékadónak tekintett háromhavi mozgóátlagok továbbra is kedvező munkaerőpiaci folyamatokat jeleznek, a kevésbé megbízhatónak tartott havi adatok negatív fordulatra utalnak az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéseit kommentálva azt latolgatják, vajon a későbbi hónapok mutatói igazolják-e, hogy a vállalatok megkezdték az alkalmazkodást a kereslet várható visszaeséséhez. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 57 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 6 ezerrel nőtt, a közfoglalkoztatottaké 11 ezerrel csökkent. A munkanélküliek száma júliusban 173 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt. A május-júliusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 160 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalékos volt. A 15-74 éves munkanélküliek száma 37 ezerrel, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal csökkent a tavaly május-júliusi három hónap átlagához képest. Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában megállapította: továbbra is csúcson a foglalkoztatottság. A magyar munkaerőpiac kiváló formát mutat, a negatív külső környezeti tényezők egyelőre nem gyakorolnak rá hatást. Az év eleje óta visszatért erős munkaerőkereslet ellenére is a foglalkoztatottság már csak igen lassú tempóban tud tovább bővülni. Az elméletben még bevonható munkaerő minősége láthatóan igen alacsony és a földrajzi elhelyezkedése sem találkozik a kereslettel – jegyezte meg. A bankholding szakértőinek várakozása szerint az idén 3,3 százalék lehet az éves munkanélküliségi ráta, jövőre pedig 3,2 százalék. A munkaerőhiányos helyzet egyben igazolja az aggodalmakat az egyre erősebb inflációs kockázatokról is, mivel a munkaerőpiaci feszesség látványos emelkedése az amúgy is gyors bérnövekedés ütemét még tovább növelheti – tette hozzá az elemző. Abból következően, hogy jelenlegi állapotában a teljes foglalkoztatottság közelében áll a piac, a vállalatok ismét a hatékonyság, a képzés és a termelékenység növelésének irányába fordulhatnak, ami pozitív fejlemény a teljes nemzetgazdaság szempontjából – állapította meg Horváth András.

Forrás: hirado.hu

További cikkek

Így alakultak a bérekÍgy alakultak a bérek

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 8,9%-kal, a költségvetésben, az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben, ezt jelentősen meghaladóan, 13,5%-kal nőttek Februárban is folytatódott a bérek dinamikus növekedése, a teljes