Tisztában kell lenni a képességeinkkel a munkaerőpiacon

munkaerő-piaci bizonytalanság

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához, ugyanis számtalan olyan jártasságra tesznek szert, amikre a normál iskolai keretrendszer nem, vagy nem olyan formában készíti fel őket, ahogy az a munkaerőpiacon kívánatos.

A magyarok közel 70%-a nincs tisztában a képességeivel, vagyis „munkaerő-piaci bizonytalan”. Egyértelműen látszik a hatékonyság és a produktivitás azoknál, akik a számukra megfelelő helyen dolgoznak. Az atipikus foglalkoztatás előnye, hogy a munkavállalók több cégnél is munkatapasztalatot szerezve, munkaterületet kipróbálva, szakmailag „helyezkedhetnek”, ami a mostani generáció elvárása, a korábbinak pedig a nyugdíjas foglalkoztatás során teremt lehetőséget.

Fontos a tapasztalat már a diákoknál is

Olyanok számára is megoldás, akik valamilyen okból nem foglalkoztathatók a klasszikus, közvetlen tipikus jogviszony keretei között – tette közzé a SkillX Technologies Zrt. reprezentatív felmérése alapján a 420 ezer atipikus keretek között foglalkoztatott dolgozók kétharmadát képviselő DiákÉSZ, MMOSZ és KÖZÉSZ.  „Sok esetben önmagában a tény, hogy megtanulják, van feletessük, felelősség, következmény, hogy pontosságot, monotonitástűrést, csapatjátékot tanulnak, önmagában is hozzátesz a munkaerő-piaci értékükhöz” – hangsúlyozza Majzik Nándor, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) főtitkára. A diákmunkásokkal együtt dolgozó partnereik is főként azt szokták kiemelni, hogy mennyivel egyszerűbb dolguk van azokkal a diákokkal, akiknek van már tapasztalata.

A háború okozta gazdasági válság 2022. év elején kezdődött, a hatása egyre mélyül, a munkaerőpiacra gyakorolt következménye pedig jelentős. Akinek van bejelentett munkahelye az egzisztenciális biztonság miatt inkább kivár még akkor is, ha esetleg nem érzi jól magát, nincs továbblépési, fejlődési, karrierlehetőség, ez érezhető a kölcsönzött dolgozók esetében is. „Jelentős mértékben csökkent a fluktuáció, a kölcsönvevő partnerek pedig egyre nagyobb arányban tudják a kölcsönzött dolgozókat minőségi cserével vagy saját fluktuációjuk pótlására saját állományba venni” – fogalmaz Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) kommunikációs alelnöke.

A kékgallérosok inkább kivárnak, a fehérgallérosok pedig hamarabb váltanak

A kommunikációs alelnök szavai szerint, egyértelműen látszik és érezhető azoknak a kölcsönzött munkavállalóknak a termelési hatékonysága, produktivitása, akiket a kölcsönző cég megfelelő végzettséggel, gyakorlattal megfelelő munkahelyre választott ki. A kékgallérosok inkább kivárnak, a fehérgallérosok pedig hamarabb váltanak, kevésbé kompromisszumkeresők. A betanított monoton tevékenységek, munkafeladatok ellenére a dolgozói kiégésben, fásult munkavégzés elkerülésében sokat tud segíteni a kölcsönvevő cég vállalati kultúrája, képzési lehetőségek, dolgozók fejlesztésében való aktív együttműködés, valamint a kölcsönbeadó cégek részéről a telephelyeken biztosított onsite munkavégzés, dolgozói csoportok szakmai támogatása, segítése, mentorálása, problémák feltárása, egyeztetése és közös megoldáskeresés a partner HR osztályával.

Az ekvivalencia elve miatt a kölcsönzött munkavállalók a kölcsönvevő saját dolgozóival azonos bérre és juttatásokra jogosultak, ugyanakkor kevésbé nézik kritikus szemmel egy interjún – mint egy közvetlen tipikus jogviszonyba történő pozíció betöltése esetében – ha a kölcsönzött dolgozó több cégnél is dolgozott, munkatapasztalatot szerzett, munkaterületet kipróbált, szakmailag ,,helyezkedik”, hiszen ez az atipikus foglalkoztatás előnye, lényege és a mostani generáció, korosztály elvárása. Ebből is látható, hogy a XXI. században már az atipikus a tipikus.

Forrás: azuzlet.hu

További cikkek