Pozitív megoldások a cégeknél

A járvány okozta helyzetben ma már nem feltétlenül a létszámcsökkentést választják a hazai cégek. Keresik azokat a megoldásokat, melyekkel mégis meg tudják tartani a munkaerőt.

A Profession.hu kutatása szerint tíz vállalatból  heten úgy vélik, tovább romlik a helyzetük, 20 százalékuk mégsem tervez  további leépítéseket, inkább más alternatív megoldások után nyúlnának, ez pedig a munkaerőpiac számára mindenképpen kedvező fordulat. Mindössze minden tizedik vállalat jelezte, hogy számítani lehet náluk valamilyen létszámcsökkentésre a következő hónapokban. A kutatás szerint az üzleti szférában dolgozó vállalatok voltak azok, amelyek kevésbé, míg a kereskedelmi szektor tagjai sokkal inkább megszenvedték az elmúlt heteket. A felmérésben résztvevők 67%-ánál kisebb-nagyobb mértékben csökkent a havi átlagos árbevétel a járványhelyzet kirobbanása óta, 13%-ra pedig kifejezetten pozitív hatással volt a kialakult helyzet, hiszen nőtt a bevételük az év elejéhez képest. Arra is fény derült, hogy az 5 millió forint alatti vállalkozások szenvedik meg leginkább a történteket: minden ötödik egyéni vállalkozó például azt jelezte, hogy valószínűleg megszünteti működését. Ennek ellenére sem szerepel – a cégvezetők válaszai alapján – a vállalatok elsődleges tervei közt a leépítés. A felmérés szerint a cégek inkább gondolkodnak a home office munkavégzés elrendelésében (44%), a munkaidő beosztások módosításában (34%), a részmunkaidős foglalkoztatásban (25%), a kényszerszabadságok elrendelésében (20%) vagy a fizetések csökkentésében (17%).A kutatásból az is kiderült, hogy a márciusi és áprilisi elbocsátási hullám az üzleti szférát és a kereskedelmi szektort érintette a leginkább, míg az ipari és főként építőipari cégek azok, amelyek felkészülnek rá, hogy a következő fél évben leépítésre lesz szükség. A közigazgatást, egészségügyet és oktatást viszont eddig sem, és vélhetően a későbbiekben is kevésbé fogja érinteni a válság miatt állománycsökkentés. Ezzel együtt egyáltalán nem álltak le toborzási folyamatok. A cégek fele krízis előttiekhez hasonló célokkal vagy csupán némi csökkentett tervvel folytatja az idénre tervezett munkatárs-felvételeket, ám a válság a toborzási gyakorlatokban is változtatásokat hozott. Minden ötödik cég kezdett el olyan eszközöket használni (például állásportálokon, közösségi oldalon kezdtek hirdetni, adatbázisokban keresnek), amelyeket korábban nem vettek igénybe.„Számos vállalat érezhetően komoly figyelmet fordít a válság alatt a munkaerő keresésre és megtartásra. Élénken kutatják azokat a megoldásokat, amelyekkel ezeken a területeken hatékonyabbá válhatnak. A krízis elmúltával a most alkalmazott eszközök szinte biztosan a rendszerben maradnak. Ezzel pedig a munkavállalók is nyernek majd, hiszen olyan lehetőségek nyílnak meg előttük, amelyek korábban nem, vagy csak nehezen lettek volna elérhetőek számukra” – hangsúlyozta Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási szakértője.

Forrás: propeller.hu

 

 

 

További cikkek

Szökik a magyar mérnökSzökik a magyar mérnök

Kijózanító adatokkal szolgált a mérnökképzés állapotáról nemrég egy konferencián a Műszaki Egyetem Gép- és Terméktervezés (BME GT3) tanszékének adjunktusa. Farkas Zsolt a hallgatók elvándorlásáról, a jövő munkaerőpiacának komoly kihívásairól beszélt