Nem kellenek az alacsony fizetések és a rossz munkakörülmények

Rossz munkakörülmények

Ahol megfizetik a dolgozókat és a munkakörülmények is jók, nincs munkaerőhiány. Az Európai Szakszervezeti Szövetség friss tanulmánya számos érdekes megállapításra jutott.

A betöltetlen álláshelyek ma már nem azért maradnak tartósan üresen, mert nincs megfelelően képzett munkavállaló ezek betöltésére, hanem azért, mert az alacsony fizetések és a rossz munkakörülmények senkinek sem kellenek. Az adatok azt mutatják, hogy a képzettséget nem igénylő területeken nőtt, a tisztességesen megfizetett pozíciókban nem változott, vagy csökkent a munkaerőhiány – írja a napi.hu.

A 2020-as világjárvány előtt jellemző munkaerőhiány nem hasonlítható össze a mostani helyzettel, noha a kormányok és a vállalkozások a már bevált eszközökkel akarják kezelni a toborzási nehézségeket a képzési, átképzési programokkal, a felnőttoktatás átalakításával, illetve a migráció elősegítésével. A betöltetlen álláshelyek ma már azért maradnak üresen, mert a munkavállalók nem akarnak olyan munkahelyeken dolgozni és olyan pozíciókat betölteni, amelyek alacsony színvonalúak, rossz munkakörülmények jellemzik azokat és a legfontosabb, hogy viszonylag keveset fizetnek – derül ki az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) által bemutatott friss tanulmányból.

A megoldás a fizetések és a munkahelyek színvonalának emelése

Eszerint az Európai Unió, így az Európai Bizottság és a tagállamok kormányai is rosszul reagálnak a munkaerőhiányra. A szakszervezetek szerint a megoldás elsősorban a fizetések és a munkahelyek színvonalának emelése, illetve a munkakörülmények minőségének javítása. Felháborítónak tartja az Európai Szakszervezeti Szövetség, hogy az Európai Bizottság legfrissebb gazdasági előrejelzésében az áremelkedés letörése érdekében azt szorgalmazza, hogy a fizetések infláció alatti mértékben emelkedjenek. Rámutattak: az inflációhoz a vállalatok profitéhsége járult hozzá, nem pedig a bérek emelkedése. A folyamat ugyanakkor megmutatja, hogy valójában nem a szakképzettség és a mobilitás hiánya okozza a vállalatok negyedének működését hátráltató munkaerőhiányt.

Azokban az ágazatokban és azoknál a vállalkozásoknál van munkaerőhiány, valamint ott nehézkes a toborzás, ahol alacsony a fizetés, nem becsülik meg kellőképpen a munkavállalókat, a feltételek és a körülmények sem kielégítők. Ezek leginkább szakképzettséget nem igénylő állások. Minden ágazatra igaz az is, hogy a betöltetlen pozíciók többsége azért kínál alacsony fizetést és azért nem nyújt vonzó feltételeket, mert alacsony színvonalú, képzettséget nem igénylő pozícióról van szó. Így tehát nem állja meg a helyét ma már a szakemberhiány fogalma.

Ma már alapvető feltétel a home office lehetősége

Több olyan pozíció is betöltetlen, amelyre lenne végzett szakember, de a potenciális jelentkezők inkább más ágazatokban vállalnak munkát, amennyiben jobbak a feltételek. Részben emiatt az EU-ban a munkavállalók 39 százaléka túlképzett, miközben a tudására szükség lenne. Rengeteg felmérés bizonyította már korábban is, hogy a munkavállalók hozzáállását alapvetően alakította át a pandémia. Jó példa erre a járvány előtt tabuként kezelt, majd a korlátozások alatt általánossá vált otthoni munkavégzés és a kialakuló hibrid munkavégzés. A munkavállalók alapvető elvárása lett a home office lehetősége, ezért ma már a jó munkaerő megszerzésének, továbbá megtartásának alapvető feltétele a rugalmas hozzáállás.

Az ETUC szerint ezek a folyamatok javítottak az elmúlt években folyamatosan erodálódó munkavállalói alkupozíción, amit ki kell használniuk az európai dolgozóknak. Az európai érdekképviselet arra a következtetésre jutott, hogy a munkaerőpiac a zöld és digitális átállás vesztese lesz, ha a döntéshozók és a munkavállalók nem teszik világossá a munkaadók számára, hogy a béremelések elkerülése, az alacsony fizetés jelentette versenyelőny már a múlté. A munkakörülmények javítása, a dolgozó emberszámba vétele és leginkább a tisztességes bérek segítenek megfelelő munkaerőt találni. Az ETUC a problémára adott rossz válasznak tartja a migrációt, mivel sokszor olyan munkavállaló jön dolgozni, akinek a képzettsége, vagy az általános készségei hiányosak, ráadásul minden esetben, a helyben alacsonynak számító fizetéseket kínálják számukra a cégek.

Forrás: hirklikk.hu

További cikkek