Megváltozott munkaképességű emberek a munkaerőpiacon

Megváltozott munkaképességű

Magyarországon még mindig elmarad az uniós átlagtól a fogyatékkal élők munkába állítása. A szakemberek szerint pedig előnyei vannak a foglalkoztatásuknak  az egész társadalom számára és a munkaerőhiány is csökkenthető ezáltal.

A Prohuman az ország piacvezető HR szolgáltatójaként már évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy munkalehetőséget biztosítson fogyatékkal élő embereknek – a vállalat miskolci szolgáltató központjában kizárólag megváltozott munkaképességű dolgozók végzik a munkát. A Prohuman szakemberei szerint az égető munkaerőhiány kapcsán is érdemes lenne minél több cégnek végiggondolnia, hogy miként vonhatna be megváltozott munkaképességgel rendelkező embereket a foglalkoztatásba.

„Ha megoldást nem is, de tartalékot még mindenképpen jelenthet a magyar munkaerőpiacon a megváltozott munkaképességű emberek bevonása, foglalkoztatása. Tapasztalataink szerint sok esetben pusztán azért nem lépnek a vállalatok ebbe az irányba, mert attól tartanak, hogy olyan követelményeknek kellene megfelelniük, amelyeket nem tudnának teljesíteni. Holott csupán egy kis odafigyeléssel könnyedén megoldható a legtöbb esetben, hogy egy fogyatékossággal vagy egészségkárosodással élő honfitársunk értékes és hatékony tagja lehessen egy csapatnak, vállalatnak” – mondta el Ignácz Béla, a Prohuman HR szolgáltató ügyvezető igazgatója.

EU-s átlag alatt

Az elmúlt nagyjából tíz évben 18-ról 44 százalékra nőtt azon megváltozott munkaképességű emberek aránya, akik dolgoznak. Mindez mutatja, hogy ez a foglakoztatási forma kezd Magyarországon is egyre elterjedtebbé válni, de még mindig elmarad az EU-s átlagtól, ami 50 százalék. A statisztikák szerint hazánkban nagyjából 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, azonban a jó gyakorlatok tanulmányozásával, átvételével és a támogatói környezet fejlesztésével ez a szám még tovább növelhető. „Kollégáink elsősorban bejövő hívások kezelésével, munkaerő-toborzással, adategyeztetéssel és ehhez kapcsolódó adminisztrációs munkával foglalkoznak, és nagyban hozzájárulnak, hogy a régióban zavartalanul tudjuk kiszolgálni az ügyfeleinket. Mindenki számára rugalmasan biztosítjuk, hogy lehetőségei szerint 4, 6, 7 vagy 8 órában dolgozzon, akár távmunkában is” – magyarázta Lelovics Rita, az Esélyteremtő Híváskoordinációs Központ rehabilitációs mentora.

„Észak-Magyarországon jelentős hiány mutatkozik irodai, adminisztrációs dolgozók terén. Hiszünk benne és miskolci központunk példája is azt mutatja, hogy a hátrányos helyzetből induló emberek is képesek értékteremtő munkát végezni, bevonásuk pedig segíthetne enyhíteni a munkaerőhiányt is. Éppen ezért rövid távú terveink között szerepel a létszám emelése, akár megduplázása is” – tette hozzá. Az autopro.hu is beszámolt a Trenkwalder Magyarország 2022-es Mobilitási és Elégedettségi Indexének eredményeiről. Az ezt bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy már csak nagyon nehezen lehet növelni a foglalkoztatottak számát, hiába van 270 ezer munkakereső a KSH adatai szerint. Ennek ellenére 87 ezer nyitott pozíció található a piacon, és a várható nehéz időszak ellenére a következő 3-6 hónapban legfeljebb 50 ezerre csökkenhet a betöltetlen állások száma a Trenkwalder becslése szerint. A vállalatnál is úgy látják, hogy az egyik tartalék a munkaerőpiacon a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása lenne, ezzel tovább lehetne csökkenteni a betöltetlen pozíciók számát.

Forrás: autopro.hu

További cikkek