Egy generáció, akiknek más a fontos

Z generáció jellemzői

Egy 2022-ben végzett országos felmérés szerint a Z generáció számára kimagaslóan fontos a cégen belüli mobilitás, a kreatív lehetőségeket kínáló munkáltatók. Mivel ők az első olyan korosztály, akik a digitalizáció korában nőttek fel, szeretnek hatékonyak lenni, és minél gyorsabban hozzáférni a szükséges információkhoz – a munkahelytől pedig elvárják, hogy ennek feltételeit biztosítsák számukra.

Egyre növekszik a Z generáció aránya a munkaerőpiacon, munkamoráljuk pedig merőben különbözik idősebb kollégáikétól. A munkához való hozzáállásban a generációk között hatalmas különbségek figyelhetők meg. Ez komoly fejtörést okoz a cégek vezetőinek, az alkalmazottak között pedig gyakran konfliktushoz vezet. Amikor a Z generáció munkamoráljáról beszél az ember, elsőre lusta, késős, ámde magas fizetést kérő fiatalok jutnak eszébe. A valóság pedig korántsem ennyire egyoldalú, sőt: a szakértők szerint érdemes lenne minél több dolgozónak átvenni a hozzáállásukat.

„… azért dolgoznak, hogy éljenek”

Ravin Jesuthasan szerint a Z generáció munkához való hozzáállása azért annyira más, mert az ő életükben már sokkal nagyobb szerepet játszik a pénzügyi bizonytalanság. Az ő reakciójuk erre, hogy nem azért élnek, hogy dolgozzanak, hanem azért dolgoznak, hogy éljenek. Rendkívül pesszimisták a jövőt illetően, és sötét pénzügyi és gazdasági jövőképet festenek fel maguk elé. Nem maradnak egy munkahelyen húsz-harminc évig, mert nem értik, miért érné meg ez nekik, ha jövőjük így is, úgy is ingatag lábakon áll. Munkamoráljuk mindezek miatt merőben más, mint elődeiké.

Emellett hangosak és szókimondóak, szeretnék, sőt elvárják, hogy meghallgassák a véleményüket és meglátásaikat attól függetlenül, hogy mennyi munkatapasztalatuk van, vagy hány éve vannak a cégnél. Mindezek miatt sokkal hatékonyabban tudják érvényesíteni akaratukat és elérni céljaikat – legyen szó akár a fizetésemelésről. A Z generáció számára különösen fontos a munka és a szabadidő egyensúlya. A már említett „azért dolgozom, hogy éljek” mentalitás miatt a balansz még annál is fontosabb, mint az, hogy milyen is a munkahelyen töltött idő. Az egyensúlyba beletartozik a rugalmas munkaidő, illetve a home office lehetősége is. Ha pedig mindezt nem kapja meg a fiatal dolgozó, továbbáll.

Gyakori munkahelyváltás

Talán a legszembetűnőbb különbség a Z generáció és az idősebbek között az, hogy sokkal gyakrabban váltanak. Ez lehet a már fent említett bizonytalan jövőkép, illetve a be nem teljesült vágyak miatt is. Ha rugalmatlan a munka, rossz a kapcsolat a főnökkel, vagy nem kapják meg az ígért fizetésemelést, nem sokáig haboznak. Ők azok, akik nem ragaszkodnak érzelmileg egy munkahelyhez, ha jobb ajánlatot kapnak, lelécelnek. Mindez persze munkáltatói szempontból rémisztő lehet.

A Z generáció idősödésével azonban egyre nagyobb az arányuk a munkahelyeken, ezért vállalati részről idővel muszáj lesz alkalmazkodni a munkamoráljukhoz. Bár valóban problémás korosztálynak tűnhetnek, az Y és X generációknak azonban pár dolgot érdemes eltanulni tőlük. A határozottság, a laza hozzáállás és az, hogy egy egészségtelen munkakörnyezet esetén mernek váltani, mindenképp könnyebbé és stresszmentesebbé teszi az életüket, és sokat javít a mentális egészségükön.

Forrás: femina.hu

További cikkek