Videón kell interjúznod? Itt van 20 tipp, hogyan készülj fel (2. rész)

Most nagyon sok cég állt át az online interjúzásra. Írunk nektek most 10-10 tippet, hogy hogyan érdemes ezekre készülni. Érdemes ezeket megfogadni, mert a kiválasztás a feje tetejére fog állni, és valószínűleg több helyen fog megmaradni ez a módszer.

  1. Kerüljük el a fölösleges megszakításokat. Készüljünk fel, és ne hagyjuk, hogy bármi megzavarja az interjút. Beszéljük meg a családtagokkal, némítsuk le a telefont, stb. Viszont ha nagy az esély, hogy mégis be fog következni valami, akkor ezt az elején tisztázzuk az itnerjúztatóval, hogy ő is fel tudjon készülni.
  2. Pár perccel korábban már legyen bekészítve minden. Nyissuk meg a programot, lépjünk be, állítsuk be, stb.
  3. Digitális kézfogás. Nyilván nem találkozunk személyesen ilyenkor, így a klasszikus kézfogás is elmarad. Egy erős szemkontaktussal és egy jól célzott enyhe bólintással azonban jelezetjük, hogy itt vagyunk és kész vagyunk.
  4. Ismerjük be, hogy ez most más. Mindenkinek az. El kell fogadnunk, hogy nem fogunk mindent kristálytisztán érteni, akadozhat a kapcsolat, vagy bármi. Nyugodtan kérdezzünk vissza az interjú közben, nem fognak megharagudni. Ők is tudják és elfogadják, hogy ez most kicsit más szitu 🙂
  5. Testtartás. Otthon minden kényelmesebb, azért hívjuk otthonnak. De az interjú közben fontos, hogy ne görnyedjünk a kamera elé, húzzuk ki magunkat, ne kényelmesedjünk el csak azért, mert egy online interjúnk van.
  6. A mimikánkat és egyéb nonverbális kommunikációnkat vessük be jobban. A normál helyzetekben könnyebben észleljük egymás ilyesfajta jeleit. Most azonban bólinthatunk kicsit nagyobbat, “ühümözhetünk” kicsit hangosabban, stb.
  7. Még inkább oda kell figyelnünk arra, hogy ne vágjunk egymás szavába. A személyes interjúimon is nagyon gyakran úgy próbálnak valamit kompenzálni, hogy még be se fejezem a kérdést, már válaszolnak rá…. Na itt ez még több kellemetlenséget, sők technikai gátakat is okozhat, úgyhogy tényleg várjuk meg, amíg befejezi az illető a gondolatát.
  8. Erre rákapcsolódva, az is fontos, hogy jelezzük, amikor befejezettnek ítéljük a válaszadást.
  9. Ha szünetet kérünk, akkor szóljunk. Arra gondolok, hogy ha fel akarunk jegyzetelni valamit, vagy ilyesmi. Arra kell pár másodperc, és nagyon kellemetlen tud lenni, ha mindenki csak csöndben ül.
  10. Legyünk nyitottak. Kezeljük úgy a beszélgetést, mintha egy valódi személyes beszélgetés lenne. Nagyon tré, ha egy online interjú annyiból áll, hogy “kérdés, válasz, kérdés, válasz”. Sokkal jobb, ha interaktív, és ezért jelöltként is sokat kell dolgoznunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük