Videón kell interjúznod? Itt van 20 tipp, hogy legyél sikeres! (1. rész)

Most nagyon sok cég állt át az online interjúzásra. Írunk nektek most 10-10 tippet, hogy hogyan érdemes ezekre készülni. Érdemes ezeket megfogadni, mert a kiválasztás a feje tetejére fog állni, és valószínűleg több helyen fog megmaradni ez a módszer.

 1. Attól, hogy nem kell bemenni személyesen, még ugyanúgy kell kezelnünk a helyzetet, mint egy személyes interjút. Tegyünk úgy, mintha semmi különbség nem lenne.
 2. Ugyanúgy az alkalomnak / iparágnak megfelelően öltözzünk fel. Ezt nem kell jobban magyarázni szerintem 🙂
 3. Teszteljük le az eszközöket. Úgyis tájékoztatnak minket, hogy milyen platformon akarnak minket interjúzni. Kérjünk meg egy ismerőst 1-2 nappal korábban, hogy segítsen letesztelni magát a platformot, az internetünket, a számítógépünket/telefonunkat, hátha előjön valami hiba, és el tudjuk hárítani még idő előtt.
 4. Jól lőjük be a képet. Nagyon fontos, hogy megfelelő háttér legyen mögöttünk, ne süssön be a nap mögöttünk az ablakon, és magát a kamera szögét is jól kell beállítani, hogy minél előnyösebb képet lássanak belőlünk és a környezetünkből.
 5. Ne üljünk se túl közel, se túl távol. Az előző ponthoz kapcsolódva ezt is teszteljük. Az se jó, ha semmit nem látnak belőlünk, de az is kellemetlen, ha az orrunkon levő pattanás a legjobban kivehető az egész képen.
 6. Kamera elhelyezés. Akár telefonról, akár laptopról interjúzunk, próbáljuk meg úgy beállítni, hogy olyan legyen, mintha egymás szemébe néznének. Nagyon zavaró, ha egyszerre beszélünk valakivel és nézünk oldalra, lentre, fentre, stb.
 7. Figyeljünk a csillogásra. Meglepődnénk, mennyi tárgy tud idegesítő fényvisszaverődést generálni. Akár egy ékszer, vagy a háttérben egy pohár, bármi. Csekkoljuk, hogy ebből ne legyen kellemetlenség.
 8. Gyakoroljunk előre. Sokunknak nem a napi rutin része még az sem, hogy videohívást csinálunk a családtagokkal, ismerősökkel. Első lépésként ezt is gyakorolahtjuk, hogy kicsit szokjuk a módszert.
 9. A hangminőséggel is foglalkozzunk. Kérjünk visszajelzést azoktól, akikkel gyakoroltunk. Minden laptopnak és telefonnak más a mikrofonja, és minden program máshogy kezeli a hangot. Ezért ha kásás, sistergős, “koszos” a hang, akkor próbáljunk meg egy másik mikrofonos headset-et vagy telefonkészüléket bevetni.
 10. Ne csábuljunk el. Könnyű abba beleesni, hogy teleírunk egy Word doksit vagy egy papírlapot infókkal akár magunkról, akár a munkakörhöz kapcsolódva, stb. Mondván, hogy úgyse látják, mi van a képernyőnkön. Azonban célszerű minimális menyniségű, és nagyon tömör emlékeztetőket felírni, mert ugyanolyan zavaró a videón keresztül is, ha fellvasunk, vagy folyton félrepillantunk.

Hozzászólások:

 1. Kovács Ferencné szerint:

  Kedves Marcell!
  Köszönöm a sok hasznos információt az álláskereséssel kapcsolatban.A Szekszárdi Foglalkoztatási Paktum oldalamon megosztom írásait segítve álláskereső ügyfeleim elhelyezkedését.Köszönöm szépen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük