Tippek a közösségi média használatához álláskeresők számára

SOCAIL MEDIABiztosan hallottuk már korábban, hogy legyünk óvatosak, amikor valamit feltöltünk az internetre. Elhihetjük, hogy ma már minden munkáltató meg fogja nézni az összes létező profilunkat. Olyan adatok után kutatnak, amiket nem írunk az önéletrajzunkba, sem a motivációs levélbe. Ma már olyan vállalatok is léteznek, amik elsődlegesen a Facebook profilok alapján válogatnak! Toborzásban és kiválasztásban, valamint természetesen álláskeresésben is szerzett tapasztalataim alapján biztosan állítom, hogy akár munkanélküli, vagy álláskereső vagy, a benyomás az összes rólad elérhető adatból adódik össze. Nagyon sokat számít, hogy milyen a rólad kialakult első benyomás! Saját magam is beleestem ilyen hibába korábban. A munkáltató konkrétan meg is mondta, hogy egy bizonyos, a Facebookon közzétett kép miatt nem szeretnének alkalmazni. Keserű, de hasznos tapasztalat volt…

 Szeretnénk most néhány tippet adni, hogy mire érdemes odafigyelni. Nem csak akkor, ha állást keresünk, hanem általánosságban is.

Az online jelenlétünkről bárki tudhat. Nem csak a Facebookon, de a Twitteren, Tumblr-en, a blogjainkban, akárhol tetten érhetőek vagyunk.

Képek és videók:

Ne osszunk meg visszatetszést keltő dolgokat. Hiába teljesít jól valaki egy állásinterjún, ha utána a HR-es talál róla egy Tumblr bejegyzést, amiben épp a jó joint tekerését prezentálja. Vagy az egyetem utolsó heteiben megnyert beer-pong bajnokságon nyert kupával pózolás sem feltétlenül nyerő. Higgyük el, rengeteg ilyen eset van! De ezeken még sok ilyen tipikus kategóriát sorolhatunk.

Kedvenceink közé tartoznak a rettenetes bulifotók, ahol mindenkinek el van torzulva az arca az elfogyasztott tetemes mennyiségű égetett szesztől, aminek a poharát kitartóan szorongatják az este végéig (vagy a reggel elejéig?).

Aztán a csinos lányok pucsítós, kacsaszájas-csücsörítős, mindent megmutatós, pózolós képei. Azt aláírjuk, hogy a magyar lányok a legcsinosabbak. Azonban ezek a fajta képek több problémát is felvetnek az álláskeresés során. Egyrészt egy munkáltató nem kíváncsi valaki dekoltázsára, és szeretné, ha másnak sem mutogatná nyilvánosan. Másrészt borzasztóan nem egyedi. Tisztelet a kivételnek, de a letöbb fiatal lánynak/nőnek szinte teljesen egyformák a képei. Tükörben (WC-ben) szelfizős, pózba-vágódós, és sorolhatnánk. Ezzel nem azt fogják sugározni, hogy mennyire érdekes személyiségek és egyediek, ami miatt egy HR-es felfigyelne rájuk. Persze önmagában egy csinos, nem ízléstelen fotóval nincs semmi gond, azonban a túl kihívó fotókat mellőzzék a kedves hölgyek (ha csak nem egy bizonyos iparágban szeretnének elhelyezkedni)

Még mielőtt megszólnának, hogy csak a lányokat kritizálom, essen szó a férfiak tipikus eseteiről is, amitől garantáltan falra másznak a HR-esek. Konditeremben, izmokat feszítve, izzadtan a tükörben szelfizés. Ízléstelen és egyáltalán nem professzionális. Ezeket a képeket tartsuk meg inkább a Tinder profilunkhoz… (bár ott is megtalálhat minket egy HR-es!). Aztán az autónkkal pózolás sem túl eredeti. Bár semmi etikátlan és ízléstelen nincs benne, és persze, mint a legtöbb férfi, én is szeretem az autókat, ha lenne sajátom az a szemem fénye lenne… De a BMW motorháztetőjén napszemüvegben és jó vastag nyakláncban ülve fényképezkedés nem feltétlenül az egyedi, kreatív személyiségünk képét fogja sugározni. Végül pedig a készpénzzel, airsoft vagy akár igazi fegyverrel pózolást is felejtsük el, ha állást szeretnénk. Érdekes eset azonban a vadászat. Akár szakmaként, akár hobbiként tekintünk rá, ez egy megosztó tevékenység. Teljesen törvényes, és szükséges is, azonban lehet, hogy a HR-es pont állatvédő. Ilyen esetben nem jó ha a hétvégén lőtt szarvas mellet guggolva fényképezzük magunkat.

Ezek helyett az ízléses, visszafogott, normálisan felöltözött képeket részesítsük előnyben. Kirándulás, családi fotó, hobbinkról készült képek, ezek mindig beleférnek. Bár ezek nem hangzanak túl izgalmasnak, ám ezeket a képeket is csinálhatjuk úgy, hogy érdekesek, kreatívak, figyelemfelkeltőek legyenek. Sokat számíthat!

Véleménynyilvánítás:

Gondolunk itt a kommentekre, egyéb tartalmak megosztására, véleményezésre. Nyilván ha a kedvenc zeneszámunkat osztjuk meg a Facebook-on, abból nem lesz világháború. Azonban, ahogy már egy korábbi bejegyzésünkben írtuk (lásd: „Politika és álláskeresés?” c. bejegyzésünket), kerüljük a szélsőséges nézeteket tükröző, politikai megnyilvánulásokat. A politika mindig kényes kérdés. De azt is érdemes átgondolni, hogy milyen oldalakat, eseményeket, közszereplőket lájkolunk, mert ebből is tudnak következtetni. És ne gondoljuk, hogy nagyon kicsi az esély arra, hogy a valamit becsmérlő, élesen kritizáló kommentünket vagy bejegyzésünket megtalálja az az ember, aki később a munkánkról dönt…

Sokan hajlamosak a péntek esti sörözés után leülni a Facebook elé, böngészni az üzenőfalat és mindenről kifejteni a véleményüket. Valljuk be, a legtöbbünkkel előfordult már ez… Fontos egy kis önfegyelem gyakorlása ilyenkor, nehogy olyat tegyünk közzé félig ittasan, amit később megbánunk!

Láthatósági beállítások:

Mindig ügyeljünk rá, hogy milyen beállításokat használunk. Ha szeretnénk ismerőseinkkel, barátainkkal olyan képet, bejegyzést, videót megosztani, amiről úgy gondoljuk, hogy az álláskeresésünket hátráltathatja, akkor azt vagy ne osszuk meg, vagy állítsuk be úgy, hogy csak az láthassa, akinek szánjuk. Alapvetően a legbiztonságosabb az, ha csak az ismerőseink láthatnak minket, akármit is csinálunk az internet félelmetesen nagy világában. De az is lehet, hogy a túlzott titkolózás, és elzárkózás sem lesz szimpatikus egy HR-esnek. Ezt nem tudjuk kiszámítani előre.

Legyünk következetesek és konzisztensek.

Ami az önéletrajzunkban van, és amit az állásinterjún mondunk, az legyen összhangban azzal, ami a LinkedIn vagy Facebook profilunkon van kiírva. Ez ennyire egyszerű. Az adatok legyenek egybevágóak és valósak mindenhol, ne zavarjuk össze leendő munkáltatónkat összevissza írt, könnyen félreértelmezhető információkkal.

Keress rá önmagadra

Egyszerűen ellenőrizzük le, hogy ha beírjuk a Google keresőbe a nevünket, mit találunk. Ez egy biztonsági lépés, és ha netán valami nem kívánatosra akadnánk magunkról, így felfedezhetjük és eltávolíthatjuk.

Hasznosnak találtad a bejegyzésünket? Oszd meg ismerőseiddel! Kérdésed, hozzászólásod van? Írd meg nekünk kommentben!

Hozzászólások:

  1. Gábor Gyöngyi szerint:

    Üdvözlöm!Kissé zaklatott lettem az olvasottaktól.Rendben hogy benézik ‘az embert álláskeresés alkalmával,meg is értem,a mai világban.Az azért bánt,hogy pár hozzászólás,kép,stb. befolyásolhatja a sikeres álláskeresést.Tehetek profilnak rendes’képet,de attól még az vagyok aki vagyokMiért ‘kell nem önmagamnak lenni?Mert ettől nem végzem jól a munkámat?Tény hogy pénzből élünk,nade…Köszönöm hogy hozzászólhattam

  2. Gábor Gyöngyi szerint:

    Kedves Marcell!Valóban igaza van a munkáltató elvárásaival kapcsolatban..valószínű hogy túlreagáltam,’ijedtemben.Ezután biztos oda figyelek,mit írok :-),ês nem lázadozok .Köszönöm,szép estét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + 11 =