Mielőtt külföldre mennétek dolgozni

A globalizációs jelenségek ellenére, a vállalati kultúra korántsem egységes világszerte. Bangladestől a Bermudákig, a kulturális identitás erős marad, és kiváltja az emberekből, hogyan dolgozzanak és hassanak egymásra. Ha arra készülünk, hogy külföldön vállalunk munkát, tanácsos alaposan felkészülni a kulturális sokkra.

A vállalatok előnyt látnak abban, hogy embereket küldenek külföldre meghatározott munkafeladatok elvégzésére. Lehet, hogy különösen sikeresek voltunk a területünkön, és a vállalatunk azt szeretné, hogy az egyik nemzetközi ágazatban is bizonyítsunk. Esetleg a szervezet úgy látja, hogy a személyzetének időről időre új perspektívát kell kapnia. Vagy lehet, hogy áthelyezést kértünk, szívesen megismernénk új kultúrákat és megtapasztalnánk különböző életmódokat, vagy egyszerűen csak menekülnénk az otthoni időjárástól!

Bármi is legyen az oka az elköltözésnek, az országok vagy kontinensek változtatása kihívást jelent. Ebben a cikkben kiemeljük a fő problémákat, amiken szükséges elgondolkodnunk, ha külföldre szeretnénk menni, és felajánlunk néhány praktikus tanácsot, amik segítenek elsimítani az utunkat, mind az itthoni munkahelyen és odakint.

Az itt felsorolt tanácsok különösen érvényesek, ha hosszú távra tervezzük a külföldi munkavégzést.

Mi vár ránk?

Néhányan úgy vélik, hogy elköltözni egy új országba, különböző kultúrával és anyanyelvvel, nem is olyan nehéz, azonban általában 3-6 hónapba telik, hogy otthon érezzük magunkat egy új helyen. A tartózkodás elején nem szokatlan megtapasztalni a csalódottság, zűrzavar és a magány érzését, és kételkedni abban, hogy vajon jó döntést hoztunk-e. Lehet, gyakran fogunk nosztalgiázni az otthoni dolgokról. Még ha utáltunk is otthon élni, akkor is nagy valószínűséggel honvágy fog gyötörni minket.

Mielőtt elmegyünk, végezzünk kutatást!

Csökkenthetjük a lehetséges stresszt, fejfájást és zavarodottságot, (amik egy új kultúrába költözés velejárói), azzal, hogy a hagyományok és normák kutatásával töltünk egy kis időt, mielőtt elmegyünk. Egymás kultúrájának megértése a kulcs!

Ha egy nagyobb városba vagy, fővárosba költözünk, az internet az információk legjobb forrása. Ha valaki a vállalatunktól már elhelyezkedett ott korábban, lépjünk kapcsolatba vele. Különösen, ha nem egyedül utazunk, hanem a családunk is, akkor tudni kell a helyi egészségügyi létesítményekről, iskolákról, és egyéb lényeges infrastrukturális lehetőségektől. Ha a munkáltatónk nem biztosít számunkra gépjárművet, akkor valószínűleg kutatnunk kell a helyi autóvásárlás lehetőségeiről, pro és kontra érveiről.

És ne felejtsünk el elolvasni néhány általános útikönyvet sem! Apróságnak tűnhet, de érdemes felkészülni arra, hogy nem mindenhol ugyanolyanok a konnektorok. Nem kellemes úgy kiutazni Japánba, hogy nem tudjuk bedugni a telefonunkat vagy a laptopunkat tölteni, mert sehol nem kapunk megfelelő átalakítót.

Elköltözésünk ideje

Ha az elköltözés idejét mi választjuk meg, alaposan fontoljuk meg, mikor akarunk menni. El szeretnénk kerülni, hogy egy esős időszak elején érkezzünk meg Indiába, vagy amikor a hőmérséklet a legmagasabb a Közel-Keleten? Apróságnak tűnhetnek, de érdemes átgondolni.

Tanuljuk meg a nyelvet!

Még akkor is, ha az anyanyelveden dolgozol majd és honfitársakkal leszünk napi kapcsolatban, a kint tartózkodásunk sokkal eredményesebb, ha a helyi nyelv tanulásába fektetünk némi időt. Próbáljunk meg akár egy nyelvtanfolyamot is elvégezni mielőtt elmegyünk, ha másért nem, csak az alapvető, egyszerű, hétköznapi dolgok miatt, mint a köszönés vagy a bevásárlás.

Ragadjuk meg az új nyelvet, amint megérkeztünk és használjunk ki minden lehetőséget a gyakorlására, az első taxis utazástól a reptértől, vagy az első találkozásnál az iroda recepcióssal. Le kell győzni a kezdeti feszengést. Ez egy másik nyelven való megszólalásnak a kulcsa.  Gyorsabban fogunk fejlődni, ha a mélyvízbe dobjuk magunkat (teher alatt nő a pálma). Meg fogjuk tapasztalni, hogy ha anyanyelvükön szólítjuk az embereket, akkor szinte biztosan tiszteletet vívunk ki, és így a beilleszkedés is könnyebb lesz. Talán még olcsóbban is hozzájuthatunk a gyümölcsökhöz a helyi piacon!

Ha nem több évre, esetleg örökre költözünk ki, akkor is érdemes a nyelvvel foglalkozni. Egy év alatt egy kis energiaráfordítással szinte bármelyik nyelvet megtanulhatjuk, és adott a lehetőség a gyakorlásra is. Később, ha újra itthon vállalunk munkát hatalmas előnyökhöz juttathat egy idegen nyelv ismerete, főleg ha egy ritkábban beszélt nyelvről van szó, és nem az angolról vagy németről.

Külföldön élni, természetesen, egy kitűnő lehetőség a gyermekünk kétnyelvűen való felnevelésére. Használjuk ki, és támogassuk őket ebben.

Alkalmazkodjunk az új munkahelyi környezethez!

A legsikeresebb nemzetközi vállalatok azok, akik ügyelnek arra, hogy összhangban legyenek a helyi szokásokkal. Ez szintén igaz azokra az egyéni vállalkozókra, akik nekik dolgoznak! Itt van néhány kulcs terület, amivel tisztában kell, hogy legyünk.

Időzítés és pontosság!

Néhány kultúra törekszik a pontosságra, amíg másoknak sokkal lazább a megközelítése az időhöz. Néhány mediterrán és ázsiai országban szükségünk lehet a türelmesség művészetét gyakorolni, amikor megbeszélésekre kerül a sor. De Japánban vagy Németországban eszünk ágába se jusson késni!

Feszültség a helyi és nemzetközi személyzet között

Ügyeljünk arra, hogy néhány helyi alkalmazott rossz néven veheti azt a tény, hogy a külföldi kollégáik dollárban keresnek, amíg ők a helyi, gyakran változékonyvalutában. Ha elég szerencsések vagy ahhoz, hogy egy bőkezű nemzetközi csomagban legyünk, próbáljunk meg nem büszkélkedni az előnyökkel a helyi munkások előtt, akik talán rosszabb anyagi körülmények között vannak.

Ha mondjuk keresztényként egy arab céghez megyünk dolgozni, nagyon figyeljünk nem csak a vallási, de az egyéb kulturális különbségekre, mint például az ünnepek, szertartások, öltözködés stb. Mindkét fél tartsa tiszteletben a másik hagyományait, mi ezt valljuk.

Evés, ivás

Lehet, hogy megkínálnak minket egy étellel, amit nagyon nem kedvünkre valónak találunk. Például, ha vegetáriánusok vagyunk olyan kultúrákban, ahol a hús a legfontosabb fogás, akkor gyakran kell majd döntenünk aközött, hogy örömöt okozunk a házigazdának vagy ragaszkodunk a saját elveinkhez. Amennyiben valami olyat kínálnak nekünk, amitől biztos, hogy rosszul lennénk, akkor nagyon udvariasan utasítsuk vissza, és eszünkbe ne jusson fintorogni, vagy megkérdezni, hogy ezt ők hogy bírják megenni. Még mindig jobb illedelmesen elutasítani egy tál sült hernyót Ázsiában, mint magunkba erőltetni, utána pedig, ugyanazon az útvonalon visszajuttatni…

Különösen fontos kérdés az alkohol. Van ahol egyenesen szentségtörés, van ahol elfogadott, de nem jellemző, és valahol a kultúra szerves részét képezi (természetesen nem a munkahelyen). Szintén az alapos tájékozódást ajánljuk!

Szervezeti kultúra

A vállalati struktúra lehet, hogy sokkal hierarchikusabb, mint amilyen nálunk, akár ugyanazon a szervezeten belül is. És azt is megfigyelhetjük, hogy a nőket nem mindenhol egyenrangúan kezelik. Ha itthoni cégünk küld ki, akkor valószínűleg be tudjuk szerezni a megfelelő információkat ezzel kapcsolatban. Ha egy teljese új cégnél vállalunk munkát, akkor az internetes fórumokon tudunk megfelelő információhoz jutni.

Illeszkedjünk be!

A legtöbb nagyvárosban találhatunk egy nagy külföldi közösséget, ami a mi nemzetiségünket tömöríti. Általában nagyon könnyű egy ilyen csoport részévé válni, ami mindig hajlandó lesz elfogadni az új tagokat. Gondoljunk bele a hatalmas londoni magyar közösség, a rengeteg máltai vendéglátós magyar, vagy a németországi magyar ipari munkások esetére. A Facebook-on könnyen megtalálhatjuk ezeket a csoportokat, és érdemes a tagjává válni.

Ha szívesen merülünk bele a helyi kultúrába, akkor vegyük szemügyre, mit csinálnak a helyiek szabadidejükben és gondoljuk át, hogyan csatlakozhatnánk hozzájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × 5 =