Hogy pattintsuk le illedelmesen a főnökünk lehetetlen kéréseit?

Bizony néha előfordul a vezetőkkel, hogy kicsit irreálisak az elvárásaik. Nyilván nekik is sok minden van a tányérjukon, de azért tudniuk kell a határt. Ha mégis bekövetkezne a “baj” itt van négy példa arra, hogy mit mondjunk és mit ne mondjunk ilyen esetben.

 1. Ha a főnökünk teljesíthetetlen határidőt ad. Bármilyen feladatra gondolhatunk. Egy szállítmányhoz SOS le kell termleni X ezer alkatrészt, vagy holnap nap végéig meg kell csinálni egy jelentést. De egyszerűen objektíven tudjuk, hogy ez lehetetlen.
  1. Hogyan ne reagáljunk: “Persze, jó vagyok a munkámban, de én sem tudok 5 napnyi munkát 8 órába sűríteni…
  2. Hogyan reagáljunk: “Megértem, hogy ez top prioritást élvez. Átnéztem a feladatot, mérlegeltem, és sajnos ennyi idő alatt nem tudom teljesíteni. Tudunk-e módosítani a határidőn?
 2. Ha a főnökünk olyan feladatot ad, ami valóban, abszolút nem a mi dolgunk. Persze sok mindent meg tesz az ember, ha a főnöke kéri, de azért a mosodába ne menjünk el a cuccaiért…
  1. Hogyan ne reagáljunk: “Nem a személyi asszisztensed vagyok. Nem az a feladatom, hogy mindent megcsináljak helyetted.”
  2. Hogyan reagáljunk: “Ne haragudj, de most sajnos ez nem fog beleférni, a múlt héten megbeszéltük, hogy ez az XY feladat élvez prioritást. Muszáj most ezzel foglalkoznom.”
 3. Amikor a főnökünk folyamatosan halmoz el új feladatokkal. Sajnos ez is előfordul. Egyszerűen nem marad időnk befejezni semmit, mert jön az új feladat…
  1. Hogyan ne reagáljunk: “Nem látod mennyi minden van itt a listán? Nem tudok egyszerre 20 dolgot csinálni. Nem keresnél valakit, akinek kevesebb dolga van?”
  2. Hogyan reagáljunk: “Köszönöm, hogy megtisztelsz a megbízással. Sajnos most nagyon sok minden van a nyakamon. Le tudunk ülni és megbeszélni, hogy mi az amit priorizálni kell? Köszönöm!”
 4. Amikor a főnök azt hiszi, hogy mindig elérhetők vagyunk. Mindegy, hogy este van, hétvége, vagy szabadságon vagyunk, akkor is hívogat meg zaklat.
  1. Hogyan ne reagáljunk: “Akármennyire imádom hogy állandóan kapom az értesítő pingeket tőled, de szeretnélek emlékeztetni, hogy (a közhiedelemmel szemben) van életem a munkahelyen kívül is.
  2. Hogyan reagáljunk: “A szabadságom alatt a leveleimet nem olvasom, és a céges telefonon sem vagyok elérhető. Szeretném ezt a hetet a családdal tölteni a nyaralás alatt, kikapcsolódni, és feltöltődni. Amint visszatértem az irodába, azonnal intézkedni fogok az ügyben”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük