Ha ezt csináljuk, szinte biztos a kudarc

Néhány tipp, hogy mit ne csináljunk, ha állást keresünk.

Legyen szó akár passzív, akár aktív keresésről. Aktív alatt értem azt, amikor konkrétan pályázunk, passzív alatt pedig azt, ha mondjuk regisztrálva vagyunk a Profession.hu-n vagy a LinkedIn-en, és várjuk, hogy megkeressenek minket a recruiterek/HR-esek.

Van néhány hiba, ami nagyon tipikus, és borzasztóan zavaró tud lenni, ergo rontja az esélyeinket is az ilyen szakemberek szemében! Ez a cikk most csak erről szól, hogy mi az ami a toborzókat bosszantja, amikor jelölteket keresnek. Tudjuk, hogy valaki nem is akarja, hogy megtalálják, de most ebben a témában szeretnénk ötleteket adni 🙂

 1. 2017-ben csak 2015-ig van megírva az önéletrajzunk. Sokan szeretnének munkát váltani, mert kiégtek, nem tudnak előre lépni az adott cégnél, stb. Ennek ellenére két-három év után sem jut eszükbe frissíteni az adataikat. Gyakran találkozunk ezzel toborzóként, és elég kellemetlen azzal kedzeni egy telefonos beszélgetést, hogy vajon most mi van az illetővel… Nem tudjuk, hogy azóta váltott-e, elment-e teljesen más iparágba stb. Ebből pedig lehetne következteni arra, hogy valószínűleg nem ő a megfelelő jelölt. Így elkerülhető egy felesleges, és mindenkinek kellemetlen hívás.
 2. Csak úgy fent maradt az önéletrajza. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, nyilván nem az az első dolgunk egy új munkahely megszerzése után, hogy levesszük mindenhonnan a feltöltött CV-ket. Viszont ezt egy toborzó nem tudhatja. És sajnos nagyon sok embernek derogál, ha valaki felhívja, azzal, hogy a Profession.hu-n találta meg az önéletrajzát, és állást szeretne kínálni neki. Egyenesen sértve érzik magukat néhányan, és határozottan bunkó módon reagálják le a helyzetet. Véleményünk szerint semmi rossz nincs abban, hogy megkérdezünk valakit arról, hogy érdekli-e egy ilyen lehetőség, ha már nyíltan állást keres…
 3. Hiányos a LinkedIn profilunk. Tisztában vagyunk vele, hogy nem mindenki álláskeresés miatt van fent, hanem valaki csak a szakmai hálózatát/ügyfélkörét építgeti. De hány embernél látjuk kiírva a névjegyéhez, hogy “open to new challenges” vagy “új lehetőségek után kutatok” És ennek ellenére nincs kitöltve a profilja. Hát mi ebből nem sokat tudunk így megállapítani. Milyen szinten van? Ő most akkor vezető? Vagy még most akkor mindig ott van? Érdemes egyáltalán keresni?
 4. Nem ír vissza LinkedIn-en. Nagyon sok olyan embert keresnek meg a toborzók, akiknek eszük ágában sincs váltani. Ezt sem tudhatják előre. A tendencia az, hogy szinte mindenki visszaigazolja az ismeretséget, de az illedelmes kérdésre, hogy nyitott-e egy XY lehetőségre, már nem válaszolnak. Hogy ez lustaság, nemtörődömség, vagy bunkóság, azt döntse el mindenki maga. Még ha valakit napi 10 fejvadász talál meg egy üzenettel, annyit visszaírni talán nem megterhelő, hogy “köszönöm a leehetőséget, nem vagyok most nyitott.” Nekem ez 3 másodpercembe került, és ez a platform egyébként ezért van 🙂
 5. Nem elérhetőek a megbeszélt időpontban. Általában nap közben a legtöbb ember nem tud nyíltan beszélni a munkahelyén munkahely-váltásról. Ezért szoktunk diszkréten időpontot egyeztetni. És hát gyakran ebben az időpontban nem elérhetők az emberek. Persze mindig közbejöhet valami, de egy gyors e-mailt vagy sms-t küldeni nem feltétlenül rossz dolog ilyenkor.

Írjátok meg kommentben a ti rossz élményeiteket a toborzókról !

Hozzászólások:

 1. Ildikó szerint:

  Nekem csak rossz élményeim vannak. Ha egyáltalán eljutok az interjúig, eddig mindig csak azt a választ kaptam, hogy majd jelentkeznek. Persze ez soha nem történt meg. Ha esetleg egyenlőre csak önéletrajzot kérnek, akkor még válaszra sem méltatnak. Sokat töprengtem már ez alatt a pár év alatt, mi lehet az oka, talán a korom? ( a korosztályomból több ember is panaszkodott, hogy nem tud elhelyezkedni ha nincs erős hátszele), nem megfelelő a képzettségem? ( csak három műszakba vennének fel arra megfelelő vagyok, bér és Tb ügyintézői, és szállítmányozási végzettséggel). Volt mikor másodkézből hallottam vissza, túl okos vagyok, ezért nem kapom meg az állást, volt amikor már rég meg volt rá az ember, de hát meg kell hirdetni, mert ez az előírás. Vagy éppen az a kifogás nem vagyok elég dekoratív, és fiatal. Na ilyenkor ne nyíljon ki a bicska a zsebembe. Az össze HR-s csak 20- 30 éves korosztályig lát annál tovább már nem létezik munkaerő, az meg már végleg felháborító, hogy van tapasztalata. Na és ezek után keress állást!!!!

 2. dr. valaki szerint:

  az embereket nem tudod megváltoztatni. volt egy lyukas félórám, és a következő időpontos lett is volna az utolsó. így tehát felhívtam, hogy áll-e a találkozó, ne várjak feleslegesen, esetleg ha hamarabb jön, ráérek, ilyesmi. ó, semmi gond, jön a megbeszélt időre, természetesen.
  és természetesen nem jött, sőt, a telefonját ki is kapcsolta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

7 − 3 =