Akármit elvállalok. De jó ez nekem?

Az álláskeresés fárasztó. Könnyű eljutni arra a pontra, hogy már mindegy, csak legyen valami. Vajon túl magasra tettük magunknak a mércét? Be kéne érnünk „bénább” munkával is? HR-esként rengeteg olyan önéletrajzzal és motivációs levéllel találkoztam, aminek az üzenete annyi volt, hogy „mindegy csak adjatok munkát, akármit!”

Sajnos Magyarországon az elkeserítő munkaerő-piaci helyzet ezt a reakciót váltja ki sok emberből, ami valahol érthető is. Azonban önmagunk érdekében, ne ez legyen a fő üzenet, amit közvetítünk magunkról!

Tegyük fel, hogy egy nagy cég karrieroldalán találjuk magunkat. Minden egyes pozícióra beadjuk a pályázatunkat, aminek egy kicsit is köze lehet hozzánk. Azt gondolhatnánk, hogy ezzel nagyon rugalmasnak, sokoldalúnak fogunk tűnni, és kinyilvánítjuk, hogy mennyire szeretnénk ennél a cégnél dolgozni. Az igazság azonban az, hogy így kevesebb az esélyünk egy visszahívásra!

Az esetek nagy részében a cégek inkább specialistákat keresnek, mint generalistákat. E mögött az áll, hogy az általános felfogás szerint, egy specialista ugyanúgy el tud végezni szinten minden feladatot, amit egy generalista, azzal a bónusszal, hogy egy valamit nagyon jól tud mellette. Ezen felül a munkájukért lelkesedő embereket szeretnének foglalkoztatni. Akinek mindegy, hogy mit dolgozik, abból ez a lelkesedés hiányzik. Ez pedig nem kell a cégeknek. Minél inkább elkötelezettek vagyunk a munkánk felé, annál valószínűbb, hogy tovább akarunk maradni benne!

Éppen ezért javasolja az összes karrier-tanácsadó és HR-es is azt mondja, hogy az önéletrajzot és a motivációs levelet is szabjuk az adott állásra. Nem jó, ha egy sablont küldünk szét száz pozícióhoz! És az sem jó, ha száz pozícióhoz küldjük el, amiből 85-höz alig van közünk, és nem is szeretnénk annyira…

A másik probléma pedig az, hogy így az emberek is nehezebben fognak tudni segíteni. Csak akkor tudnak neked segíteni, ha ők is tudják, hogy mit szeretnél. Nem várhatod el, hogy az összes hirdetést továbbítsák neked. És azt sem, hogy az összes ismerősüket kifaggassák az összes lehetőségről, csak azért, mert neked mindegy…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

18 + hét =