10 teendő, amit a szakmai találkozó előtt érdemes megtenni

Mindenki izgul az állásinterjú előtti estén. Főleg ha tele van a fejünk “mi van ha?” gondolatokkal. Ezzel az egész napunk is elmehet. Csak agyalunk és agyalunk, ahelyett, hogy hasznos dolgokkal kötnénk le magunkat. Nézzünk most 10 jó példát ezekre!

  1. Készítsük össze a ruhánkat: Még ha normál esetben nem is szoktuk ezt megtenni, ilyenkor azért érdemes előre összeválogatni és kikészíteni a ruhánkat. Így elkerülhetjük a reggeli kapkodást, és azt, hogy valami borzalmasan összeválogatott szerelésben menjünk az interjúra. Intézzük el a vasalást is!
  2. Rakjuk össze a táskánkat: Akár férfi, akár női táskáról van szó, jó ha előző nap összerakunk mindent. Zsebkendő, egy fél literes víz, esetleg egy smink készlet, egy példány az önéletrajzunkból, és ha szükséges, akkor valamilyen portfólió is! A többi ránk van bízva.
  3. Tervezzük meg az utat: Legalább a térképen nézzük meg, hogy hova kell menni. Ha nem a világ végére megyünk, akkor akár előző nap vagy azon a héten ki is mehetünk a helyszínre szétnézni, hogy ne az interjú előtt kelljen bénázni. Ha másik városba megyünk vagy nagyon távolra kell utazni, akkor használjuk a Google utca-kép alkalmazását. Számoljuk bele a forgalmat és esetleg a biztonsági ellenőrzés is.
  4. Fussunk át általános interjúkérdéseket: Nem tudunk mindenre felkészülni, és nem tudjuk, hogy mit fognak kérdezni tőlünk. De azért vannak gyakran előforduló dolgok, amikre fel tudunk készülni. Akár ezen a blogon is találhattok ilyeneket!
  5. Nézzünk utána az interjúztatónak: Ma már a LinkedIn-en vagy akár a Facebookon, esetleg a cég weboldalán is találhatunk infókat arról, hogy kivel fogunk beszélgetni. Ha már csak egy képet látunk azzal is előrébb vagyunk. Nem kémkedésről van szó, csak jó ha van valami input, és fel tudunk készülni kicsit.
  6. Nyomtassunk több CV-t: Az interjúztató is elfelejtheti, de akár idő közben többen is bejöhetnek mégis csak az interjúra. Ők is szívesen megnéznék, jó ha tudunk adni nekik is 1-1 példányt. Felkészült ember képét adjuk ezzel magunkról.
  7. Találjuk ki a reggelinket: Van aki nem is szokott enni reggel. Van aki nem bír az izgalomtól. Nem baj, ezeket most tegyük félre. Előző nap vegyünk valami könnyű reggelit, ha tényleg nem bírunk enni, akkor egy kis édesség vagy keksz vagy valami nagyon könnyed reggeli lesz a megoldás.
  8. Készüljünk fel a legrosszabbra: Murphy törvénye. Ha valami közbejöhet, az közbe is fog. Nyilván a semmiből fog elkezdeni szakadni az eső, ha gyalog megyünk, azon az úton lesz dugó ahol sose jár senki, és az ingünkről is lerepülhet a gomb menet közben. Vannak elkerülhetetlen, kivédhetetlen dolgok, de van amire, tudunk készülni! Ha attól félünk, hogy elkésünk, akkor tényleg adjunk inkább több időt magunknak. Vagy ha nagyon félünk egy kérdéstől, akkor tanuljunk meg illedelmesen időt kérni.
  9. Csináljunk puskát: Vágjunk zsebre egy kis cetlit, amire felírjuk a menedzser nevét és titulusát, akivel beszélgetni fogunk, írjunk fel néhány szakmai eredményt, amit meg akarunk említeni, illetve kérdéseket, amiket az interjú végén feltennénk. Ezt a cetlit az utolsó 5 percben még átnézhetjük gyorsan, amíg várakozunk.
  10. Ébresztő: Ne felejtünk el ébresztőt állítani 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − hét =