Szükséges az élethosszig való tanulás

Akik folyamatosan képzik magukat, óriási előnyben vannak a munkaerőpiacon. Azonban Magyarországon az egész „life long learning”, azaz élethosszig való tanulás igencsak gyerekcipőben jár. 2018-ban például a 25-64 éves korosztály csupán hat százaléka képezte magát valamilyen módon, miközben az EU-s átlag 11,1 százalék. A szakemberek pedig – nem meglepő módon – már kongatják a vészharangokat.

Az európai ET 2020 stratégiai célkitűzése, hogy 2020-ra az európai felnőtt lakosság legalább 15 százaléka legyen részese az egész életen át való tanulásnak. Ez a kifejezés arra utal, hogy valaki, valamilyen egész életen át tartó tanulási tevékenységet folytat, aminek a célja a tudás, a készségek és kompetenciák elsajátítása, továbbfejlesztése. 2018-ban az EU lakosságának 11,1 százaléka végzett life long learninget – írja friss jelentésében az Eurostat. A statisztikákból ezen felül kiderült az is, hogy az európai nők közül többen, 12,1 százaléknyian képzik magukat folyamatosan, míg a férfiak csupán 10,1 százaléka. Az országok közötti különbségeket nézzük, azt látjuk, hogy hogy a life long learningnek Svédországban, Finnországban és Dániában van a legnagyobb tábora, sorrendben 29,2, 28,5 és 23,5 százaléka a lakossága vesz részt valamilyen tudáselsajátításban. Mindezzel szemben van öt olyan európai ország, ahol a teljes felnőtt lakosság számához képest még az öt százalékot sem éri el azok aránya, akik folytatnának bármiféle tanulást. Az összesített listán Magyarország hátulról a hetedik helyen szerepel, azaz éppen hogy feljebb, mint az 5 százalék alatti országok csoportja. Mindez hazánkban azt jelenti, hogy a 25-64 éves lakosság mindössze 6 százaléka folytat olyan tevékenységet, melynek célja a tudás, a készségek és kompetenciák elsajátítása, továbbfejlesztése.

A környező országokkal összevetve érdekes, hogy Szlovákiában, Horvátországban és Romániában még a magyar átlagnál is rosszabb a helyzet, ami azt jelzi, hogy a régiónk life long learning terén igencsak Európa végén kullog. Szlovénia és Ausztria persze kivétel, hiszen mindkét országban az EU átlag felett van a tanulmányokat folytató felnőtt lakosság aránya.

Forrás: szakszervezetek.hu

 

További cikkek