Jelzőrendszer a munkaerőpiacon?

A szakképzést a munkaerőpiaci kereslethez kell igazítani- ezt már sokszor hangoztatták a szakemberek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint sikeres a magyar szakképzés átalakítása,  a térség országaiból jelentős az érdeklődés a korszerűsített rendszer iránt. Várakozása szerint helyreállhat a kétkezi munka megbecsülése is, de hangsúlyozta, hogy az átalakítás folyamata nem zárult le. Nyugati mintára pedig munkaerőpiaci előrejelző rendszert kell kiépíteni.

A kamara vezetője elmondta: a szakképzés új tudástartalmait a gazdaság igényeihez kell igazítani. Ennek megfelelően azt javasolta, hogy a rendszerbe vonják be a vállalatokat és a szakmai kamarákat, a szakoktatók átvándorlását a versenyszférába magasabb fizetésekkel mérsékeljék, az oktatásban pedig a gazdasági szereplők is vegyenek részt. Meg kell vitatni a technikusképzés, a szakirányú továbbképzés és az ösztöndíjrendszer lehetőségeit, nyugati mintára pedig munkaerőpiaci előrejelző rendszert kell kiépíteni. Utóbbit – tette hozzá – a szakmai kamarák tökéletesen el tudnák látni és készen is állnak a feladatra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felnőttképzés hatékonysága nem arányos a ráfordításokkal, noha egy jól működő rendszer akár már rövid távon is enyhíthetné a munkaerőhiányt. Az MKIK elnöke kiemelte, hogy a Szakma Sztár Fesztivál 2007-es indulása óta felértékelődött az informatika és a digitális nyelvtudás, az idei rendezvényen pedig a közlekedés az új belépő. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával egyetértésben a rendezvény jövőre a mezőgazdasággal és az élelmiszergazdasággal egészül ki – tette hozzá.

Forrás: portfolio.hu

További cikkek

Modern húsüzem épül

Modern húsüzem épülModern húsüzem épül

Komoly állami támogatásból modern húsüzem épül. Fontos szempont a beruházásnál, hogy az ipari övezetben történő megvalósítás tehermentesíti az eddigi városközponti fekvésből eredő, lakosságot és környezetet érintő problémákat. A Bárány-család tulajdonában