Ti mire használnátok el a plusz fizut?

Éppen megemelkedett a fizetésünk, és azon agyalunk, hogy végre megvesszük magunknak azt a menő számítógépet, vagy elvisszük a párunkat abba a puccos étterembe, amibe mindig is szeretett volna elmenni, vagy esetleg évi egy helyett havi egyre emeljük a wellness-masszázsok számát. De lehet, hogy az emelés összegét inkább egy megtakarítási számlára gyűjtjük, amit később majd valami fontos dologra tudunk elhasználni.

Ezek közül egyik sem garantálja azt, hogy boldogabbak leszünk. Van azonban egy harmadik módszer is! Vehetünk magunknak időt. Igen, időt. A Washington Post-ban megjelent felmérés eredményei szerint azok az emberek boldogabbak, akik a plusz pénzt olyan dolgokra költik, amivel időt nyernek. Kiszervezik az életükből az olyan dolgokat, amiket nem annyira szeretnek, vagy nyűgnek tartanak, például takarítást vagy a boltba járást, de még akár ezer dolgot lehetne ide írni.

De miért hajlunk inkább afelé, hogy megvegyünk tárgyakat, ahelyett, hogy mondjuk a bankszámlánkat növelnénk? Hezitálunk, hogy pénzt cseréljünk el, ami egy kézzel fogható, mérhető dolog, időre, ami sokkal nehezebben megfogható. Mérhetőnek mérhető, de sokkal bizonytalanabb. Pontosan tudjuk, hogy mennyi pénzért mit kapunk. De nem tudjuk, hogy idővel mit kezdünk majd azzal a pénzzel, és ez bizonytalansághoz vezet.

De az idő pénz, szokták mondani. Miért ne költenénk olyan dolgoka pénzt, amivel időt nyerünk vissza magunknak? Ezt az időt pedig tölthetnénk olyan dolgokkal is, ami tényleg számít nekünk. Ez az idő jelenti a különbséget aközött, hogy reggel korán kelünk, vagy van még időnk kényelmesen elkészülni munka előtt, vagy hogy mikor esünk haza munkából, és a munka utáni teendőkből. Vagy, hogy nyaraláson is olvasgatjuk az-email-eket, vagy teljesen kikapcsolunk a munkából. Ezekre pedig van módszer, hogy megoldjuk. ÉS ha kell, fizethetünk is érte, mert lehet, hogy megéri….

Szóval gondoljuk át, hogy mire fordítjuk a legközelebbi fizetésemelésünkből bejövő pluszt.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Mit jelent a retention?Mit jelent a retention?

Írnék pár sort az ellenajánlat (retention) intézményéről. Nevezhetjük angolul retention-nek is. Igazából arról van szó hogy a munkáltatónk a felmondásunkat megpróbálja azzal meggátolni, hogy megemeli a fizetésünket. Magyarán szólva, ott