Szerelem és munkahely?

couple-1739005_960_720Szerelmi élet és munkahely? Kényes téma. Gyakran a vállalati szabályzatok is konkrét elemeket tartalmaznak ennek elhárítására.  Járjuk körül együtt ezt a témát!

Sok egyedülálló ember számára a munkahely az egyetlen közeg, ahol ismerkedni tudnak. Vagy azért, mert nem marad idejük munka mellett, vagy újak a városban és még nincsenek ismerőseik, stb. Nem meglepő, hogy a munkáltatók próbálnak véget vetni a munkahelyi romantikázásnak. A Vault.com kutatása szerint valamilyen formában a munkavállalók több mint 50 %-a keveredik romantikus munkahelyi kapcsolatba! (persze az vitatható, hogy ki mit ért ez alatt pontosan.) Hogyan követheted egyszerre a szíved, és tarthatod meg a munkádat?

Tanuld meg a szabályokat!

Több féle vállalati politika is létezik. Minden munkáltatónak más a vállalati kultúrája. Van, aki megengedőbb és van, aki teljese tiltó. Ezek a szabályzások lehetnek konkrétan leírt, objektív közlések, lehetnek olyanok, hogy csak a vezetőség és a beosztottak között tiltják, stb. Hatalmas az eltérés munkaadó és munkaadó között. Főleg, ha ezt nemzetközi kontextusba helyezzük, és mondjuk egy indiai és amerikai, vagy egy magyar és egy ázsiai céget hasonlítunk össze e tekintetben.

Légy professzionális és visszafogott!

Ha már kapcsolatba kerültél valakivel a munkahelyeden, aki szimpatikus, és ő is annak tart téged, akkor igyekezzétek ezt diszkréten kezelni. Hagyjátok ki a kollégákat a történetből. Nem kell mindenkivel megosztani. Nem is a kollégák miatt leginkább, hanem a vezetőség miatt. Tudják, hogy ez elvonja mindkettőtök figyelmét a feladatról. A munkahelyre dolgozni jártok. Ezen kívül sem pletykák, sem konfliktusok áldozataivá válni nem célszerű, ez pedig jó alap erre. Ne csókolózzunk, ne ölelkezzünk, és ne írjunk szerelmes levelecskéket. Ugyanez valamennyire igaz lehet a céges rendezvényekre is. Nem kell feltétlenül titkolóznunk, de nem mehet a munkánk rovására a kapcsolat. Tartsuk be a határokat, és koncentráljunk a feladatunkra.

Készülj fel a legrosszabbra!

A munkahelyi kapcsolatok 20 %-a lesz csak hosszú távú. Gondoljunk bele, hogy ha összeveszés, csúnya szakítás lesz a vége, attól még minden nap látnunk kell az illetőt, és együtt kell vele működnünk. Ilyen esetben arra is számítsunk, hogy a többi kolléga valakinek az oldalára fog állni, és pletykák fognak elindulni. Így az egész közösség elkezdhet széthúzni, bomlani, két ember miatt! Ez nem fog jó fényt vetni ránk a vezetők szemében.

Hasznosnak találod a bejegyzést? Oszd meg ismerőseiddel! Véleményed vagy észrevételed van? Oszd meg velünk kommentben!

1 thought on “Szerelem és munkahely?”

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek