Rajtunk kívülálló tényezők, amik befolyásolják a munkateljesítményünket.

Van egy csomó dolog, amiről nem is feltétlenül gondolnánk, hogy milyen szinten tudja befolyásolni a munkateljesítményünket. Olyan környezeti dolgok, amikre nem (vagy csak kicsit) van ráhatásunk, illetve eszünkbe sem jut, hogy fontosak lehetnek.

  1. A világítás. A mesterséges fény, különösen, ha nem megfelelően van beállítva, nagyon sok kárt tud okozni. Felelős lehet a szem fáradtságáért, fejfájásért, stresszért, látás romlásért, és általánosságban a hangulatra is hatással lehet, főleg a fény színe miatt lehet ez érdekes.
  2. A falak színe. Ugyanúgy, mint a világítás színe, a falak színe is befolyásolja a hangulatot. Minél inkább a piros felé tendál a spektrumon a szín, annál negatívabb szokott lenni a hangulat. A legjobb a kékes-zöldes, ha általános kutatások statisztikáit nézzük.
  3. Hőmérséklet. Nyilván mindig megy a vita a légkondin, a fűtésen, meg az ablak nyitogatások miatt. a hőérzet viszont abszolút arányos a munkateljesítményünkkel.
  4. A levegő. Szellőztetés, tök alap ez is. Én néha egy teljesen zárt belső irodában dolgozom. Délre már almos vagyok, nincs kedvem, nem bírok koncentrálni. Mindig szellőztessetek!
  5. Az időjárás. Front, ízületi fájdalmak, hangulat, borongós idő, stb. Ezt tényleg nem tudjuk befolyásolni, de szerintem pontosan tudjátok, milyen hatással van a hangulatra.
  6. Kollégák. Azért ezt nem kell tényleg magyarázni, de a teljesség kedvéért azért leírom, hogy egy rossz kolléga mennyire le tudja húzni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek