Mitől lesz egy munkahely „toxic” ?

Bizonyára mindenkinek van legalább egy olyan sztorija, ami az utálatos főnökével, a fura kollégájával, vagy a borzalmas irodai hangulattal kapcsolatos. Mi számít mérgezőnek, és mi számít csak a munkával járó normális szintű stresszes környezetnek? A mérgező munkahelyi környezetnek vannak tipikus jellemzői, amik általában előfordulnak. Ezekre érdemes odafigyelni!

  1. Komoly kommunikációs problémák

A hatékony működésre képtelen, mérgező munkahely kialakulásának első jele a szignifikáns kommunikációs problémák jelenléte. Beosztottak és vezetők, menedzserek és osztályok, osztályok és osztályok, vagy akár a cég és stratégiai partnerei között is. A problémák a teljesen hiányzó, vagy nagyon lassú, akadozó kommunikációban érhetők tetten. Példák erre az esetre:

  • A menedzsment meghoz egy döntést, és a beosztottak csak a döntés implementálása után szereznek tudomást róla.
  • Indirekt kommunikáció. Másokon keresztül való üzengetés.
  • Információ visszatartása, vagy nem megfelelő információ nyújtása

Miért is olyan fontos ez? Mert kommunikáció nélkül nem tudunk együtt dolgozni. A kommunikáció minőségének romlása végső soron pedig kimutatható a hatékonyság és a profit csökkenésében is.

  1. Nem konzisztens módon követjük a szabályzatokat, előírásokat, politikákat.

Voltunk már olyan helyzetben egy cég ügyfeleként, vásárlójaként, hogy látszólag senki nem tudta mit kéne csinálnia, mindenki mást mondott, ugyanarra a kérdésre mindenki teljesen mást válaszolt nekünk? Ezek az alkalmazottak nincsenek rákényszerítve az utasítások, eljárási rendek, szokások pontos betartására, jóformán azt mondanak és csinálnak, amit akarnak.

Ezeket a szabályzatokat, leírásokat azonban nem véletlenül találták ki. Be nem tartásuk, következetes alkalmazásuk elmulasztása káoszt, zavart, minőség és hatékonyságromlást eredményez, amiből egy pillanat alatt születhet mérgező munkahelyi környezet. Nem beszélve az elégedetlen ügyfelekről, akik utálnak ilyen cégtől vásárolni, vagy együttműködni.

  1. Nárcisztikus vezetők

Az nem teljesen nyilvánvaló, hogy a mérgező vezetők alakítják-e ki a mérgező munkahelyi környezetet, vagy éppen fordítva, tehát a rossz környezet vonzza be a rossz vezetőket. Az azonban szinte biztos, hogy ez a két dolog egymás nélkül nem létezik.

A rossz, mérgező munkahelyi környezetekben általában olyan vezetőket találhatunk, akik a vezető beosztással együtt felsőbbrendűséget tulajdonítanak maguknak. Kategóriákkal jobbnak tartják magukat másoknál, ezért elvárják az ehhez méltó bánásmódot is. Úgy vélik, hogy rájuk nem ugyanúgy vonatkoznak a szabályok. Másokkal lekezelően viselkednek, és ha a csapatuk eredményeket ér el, akkor azt úgy állítják be, mintha egyedül az ő érdemük lenne.

Ezáltal egy ideig sikeresnek tűnhetnek, és bizonyos esetekben elő is segítheti a karrierjük felfelé haladását. Azonban hosszú távon vagy kilökődnek a szervezetből, mint a testünkből egy fertőzött rész, vagy pedig sikeresen megfertőzik az egész szervezetet. Környezetükben a bizalom és az együttműködési képesség is romlani fog. Gyakran idéznek elő magas fluktuációt is. Általában középvezetői szinten jellemző a jelenség. Felsővezetői szintre nem igazán lehet eljutni ilyen mentalitással.

  1. Elégedetlenség

A mérgező környezetben dolgozók folyamatosan panaszkodni fognak. Sugározzák a negatív energiákat, mindenbe bele fognak kötni, és nemtetszésüknek hangot fognak adni. Elterjed a cinikusság és a szarkazmus. Csökken a vezetőkbe fektetett bizalom. Az alkalmazottak mindenre kifogást fognak keresni, másokat fognak okolni a hibákért vagy az eredménytelenségért. Hosszú távon ez a személyes interakciók további csökkenéséhez, és akár tömeges felmondásokhoz vezethet.

  1. Lelki és egészségügyi problémák

Nem véletlenül nevezik „mérgezőnek” az ilyen munkahelyi környezeteket. Konkrétan az egészségünket is képesek „mérgezni” mind lelki, mind biológiai értelemben. Minél hosszabb távon vagyunk kitéve ilyen hatásoknak, annál nagyobb a valószínűsége a problémák kialakulásának.

Alvászavar, testsúlyingadozás, gyakoribb megbetegedés, gyengébb immunrendszer lehetnek a tünetek. Lelki szempontból a bátortalanság, ingerlékenység, érzékenység, szorongás, félelem a gyakori érzelmek. Ezen tünetek összessége sokszor vezethet alkoholizmusoz vagy drogok használatához is.

Ha a barátaink és családtagjaink azt hajtogatják, hogy mennyire megváltoztunk, stresszesnek tűnünk, vagy beszélnünk kéne valakivel, akkor ideje elgondolkodni azon, hogy váltunk, vagy megpróbáljuk jobbá tenni azt!

Mit tehetünk?

  • Mérjük fel a helyzetet, és magunkkal kezdjük! Vizsgáljuk meg, mi az, amiben mi magunk is hibásak vagyunk. Ne hazudjunk magunknak erről, nem érdemes. Ha észreveszünk magunkon olyan viselkedésformákat, ami nekünk sem tetszene, azokon igyekezzünk változtatni. (a jó példa általában ragadós)
  • Vonuljunk ki a negatív helyzetekből, interakciókból. Egyszerűen ne menjünk bele vitákba, pletykákba, stb.
  • Kezdjünk el pozitívan közeledni mások felé. Szokjunk rá, hogy megköszönünk dolgokat, kezet fogunk reggel, dicsérjük meg a másikat, ha valamit elért, vagy csak egyszerűen jól végezte a feladatát. Azonban ne feledjük, hogy nem mindenki ugyanúgy fogadja ezeket a megnyilvánulásokat, és nem is egyforma módon igénylik az emberek. Ehhez jobban meg kell ismernünk azokat, akikkel együtt dolgozunk.
  • Egyszerűen ne törődjünk bele. Mindig tehetünk valamit, hogy jobbá tegyük munkahelyünket. Főleg akkor érvényes ez, ha nem tudunk egyszerűen váltani. Igyekezzünk a legtöbbet kihozni a helyzetből!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek