Mit nem akarnak hallani azok, akik sikeresek a munkájukban?

Gondoljunk arra a pillanatra, amikor egy kollégánk, vagy ismerősünk elért valami kimagaslót. Legyen az egy kinevezés, béremelés, kitüntetés, vagy bármi más. Mit mondtunk neki? Valószínűleg mondtunk egy szívből jövő gratulációt neki. Ezzel nincs is gond, de ugye sokszor folytatjuk ezt a gondolatot úgy, hogy „jaj de jó neked”, vagy „jaj de szerencsés vagy”. Ezzel már sikerült is a kedvesnek szánt dicséretet lerombolni.

De szerencsés vagy.

Mi ezzel a baj? Én értem, hogy tényleg csak a jó szándék vezérelt. Ezzel a mondattal azt akarjuk kifejezni, hogy mennyire irigylésre méltó az illető helyzete. Szemléltessük a helyzetet egy példával:

Felkészültél életed első maratonjára. Nagyon sokat edzettél, lelkiismeretesen készültél rá, minden idődet és energiádat erre fordítottad. Nem jártál bulizni, egészségesen étkeztél, hanyagoltad a barátokat és családtagokat. Amikor eljött a maraton napja, és sikerült is megcsinálni, sikerült lefutni az egészet, akkor elárasztotta az egészedet a büszkeség. Aztán másnap az irigykedő haverod gratulál és mondja, hogy „de jó, lefutottad, hogy te milyen szerencsés vagy hogy erre képes vagy”

Azért halljuk hogy ez így elég béna, ugye? Egyből lelohasztja a kedvét az embernek, és lecsökkenti az érdemeinket. Az eredményeinket úgy állítják be, hogy azok szimplán csak a szerencse szüleményei. Jókor voltunk jó helyen. Nekünk meg semmi közünk hozzá? Mintha csak be kellett volna hunyni a szemünket és kívánni egyet…

Egy másik klasszikus eset: „De szerencsés vagy, hogy járhattál egyetemre államilag finanszírozottként.” Igen, az szerencse, hogy lelkiismeretesen és szorgalmasan felkészül az érettségire valaki, hogy legyen elég pontja a meglehetősen magas ponthatárok ellenére… Ez is szerencse?

Vagy az, hogy a pedagógusnak van nyári szünet? És cserébe neki mit kell év közben kiállnia? Szerencse? Ezer meg egy ilyen példát sorolhatnánk még (írjátok le kommentben, ha tudtok ilyet!)

A legtöbb esetben ezek a nagy eredmények vagy jó dolgok (nem csak a karrierünkben, hanem a magánéletben is) mind-mind kemény munka árán megszerzettek. (persze van amihez szerencse is kell) Szerencsés az, aki megnyeri a lottót, vagy akit nem talál fejbe egy eltévedt baseball labda. A siker és az eredmények azonban csak kemény munkával jönnek (kivéve a celebek világában). Ezekhez pedig elkötelezettségre, áldozatokra, és sok-sok melóra van szükség.

Mit tehetünk inkább?

Gratulálni valakinek nagyon professzionális és illedelmes dolog. De higgyük el, hogy sokkal jobb, ha nem fűzzük hozzá, hogy mennyire szerencsés. Szerencsére sok opció van, aminek sokkal jobb a kicsengése. Például az, hogy „Gratuálok, ez szuper hír!” vagy „De jó, tudom milyen sokat dolgoztál érte, megérdemled! Ugye mennyivel másabb így?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Ember kontra gép?Ember kontra gép?

Ember kontra gép? Három témát szeretnénk most körüljárni ebben a bejegyzésben! Bevezetőnek szeretnénk írni néhány gondolatot. Nyilvánvalóan a technológia és a fejlődés korszakát éljük. Az elmúlt 100 évben hatalmas mértékű,