Mit jelent a siker?

Fizetésemelést kapni, előlépni, kitüntetést átvenni, bekerülni egy új céghez. A legtöbbünk ezeket azonosítja a sikerrel. Bár ezek megünneplendő események, mégsem feltétlenül csak ezek határozzák meg a karrierünk sikerességét. Hosszútávon a sikeresség érzését akkor éljük át, ha tudjuk, hogy mi az ami tényleg teljesé tesz minket a munkánk során, és ezek mentén hozzuk meg a karrierrel kapcsolatos döntéseinket. Ezek nem egyszerű témák, de az alábbi három kérdés megválaszolása segíthet abban, hogy elinduljunk a helyes irányba.

  1. Mik a munkával kapcsolatos értékeink?

A napok, hetek, hónapok könnyen elszállnak úgy, hogy közben folyamatosan nyomást érzünk a munkánk miatt. Az emberek sokszor töltenek el ilyen állapotban hosszú éveket is, miközben nem igazán tudják, hogy ez az-e, ami tényleg a saját útjuk. Néha muszáj időt szánnunk arra, hogy azon gondolkodjunk, hogy most hol vagyunk, hova szeretnénk eljutni, és mi az, amiben tényleg ki tudnánk teljesedni. A munkánk kihívásokkal teli? Szeretünk kockázatot vállalni? Szeretnénk kreatívabb feladatokat kapni? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása nagyon erős önismeretet igényel. Azonban ahhoz, hogy meghatározzuk mi a siker számunkra, fontos, hogy megtaláljuk rájuk a választ.

2. Kinek a karrierjét csodálom a legjobban?

A válasz lehet egy családtag, egy barát, egy volt kolléga, akárki. Nem kell, hogy közvetlenül kapcsolatunk legyen az illetővel, és az sem kell, hogy ugyanolyan területen dolgozzunk. Gondoljunk olyan valakire, aki inspirál minket, és kérdezzük meg magunktól, hogy miért is gondoljuk sikeresnek azt a valakit. Azért, mert olyan területen dolgozik, ahol mi is szeretnénk? Azért, mert a munkája miatt ő sokat utazik? Vagy mert akkora hatással van mások életére akár? Valaki, aki mindig pörög, újít, kockázatot vállal, de emiatt minden jó lehetőségben benne van? Ha meg tudjuk állapítani konkrétan, hogy miért csodáljuk őt, akkor ezeket az elemeket átültethetjük a mi karrierépítésünkbe is. Ne féljünk tanácsot kérni tőlük. Sokat segíthet, ha megosztják a tapasztalataikat velünk. Írjunk egy levelet nekik a LinkedIn-en, a legrosszabb, ami történhet, hogy nem válaszolnak.

3. Milyen hatást szeretnék elérni másokra nézve?

Sokan szeretnénk felelősség- és jelentőségteljes munkát végezni. Gyakran ezt a kérdéskört eléggé egydimenziósan látjuk. Nem csak a civil szervezetek tudnak szegény emberek életén javítani sokat. Akkor is sok emberre lehetünk hatással, ha tervezünk egy új terméket, vezetünk/motiválunk egy csapatot, vagy személyesen dolgozunk együtt ügyfelekkel, vásárlókkal. Ha azt szeretnék érezni, hogy van hatása és eredménye annak, amit csináljunk, akkor állapítsuk meg, hogy a szervezet amiben dolgozunk az hol tudja ezt a leginkább elérni. Min lehetne hosszú és rövid távon változtatni? Mivel lehetne kiemelkedőt alkotni?

 

A változások nem jönnek egyik napról a másikra, de step-by-step, kis részekre bontva az utat, és jól meghatározni a sikeresség fogalmát magunkban segít az elérésben.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Szerintem mindannyian egyetérthetünk abban, hogy ha lenne módunk visszapörgetni az idő kerekét akkor bizony néhány dolgot másképp csinálnánk. Nyilván ez lehetetlen, de értékes dolgokat tanulhatunk meg ezekből az élményekből, amit