Karrierváltás előtti teendők

Váltani a karrierünkben rémisztő is lehet. Egyszerűbb lehet egy biztos helyen maradni, amivel már komfortosak vagyunk, és jól csináljuk ott a dolgunkat. Azonban néha a boldogság kulcsa pontosan az, hogy megtegyük ezt a lépést. Viszont ahhoz, hogy ezt sikeresen tudjuk megtenni, komoly előkészületeket kell tennünk. Ha nem tesszük meg ezeket, akkor nagy a veszélye annak, hogy ugyanúgy nem fog kielégíteni minket egy másik fajta munka sem.

Kövessük az álmainkat. Ez nagyon fellengzősen hangzik így elsőre, tudom… De ha jelenlegi helyünkön nem vagyunk boldogok, akkor valószínűleg amúgy is jönni fog egy váltás előbb-utóbb. Ehhez természetesen az első lépés az, hogy megálmodjuk, mi az ami boldoggá tenne minket. Mesélek egy példát a közvetlen környezetemből. A zenekarunk dobosa kiváló IT szakember, jól is keres vele, de nem igazán ez az élete. Viszont a zenélés, és a zeneiparhoz kapcsolódó dolgok azok, amiben igazán kedvét leli. Ezért csinálni fog egy zenei producer képzést a szabadidejében, és ha működik a dolog, ezzel fog foglalkozni.

Na de mit tehetünk a gyakorlatban. Kell egy jó stratégia, mert egyik napról a másikra egy karrierváltás nem fog megvalósulni.

Az első lépés az, hogy informálódjunk. Keressünk cégeket, akik az adott területtel foglalkoznak. Olvassunk az iparághoz kapcsolódó cikkeket, weboldalakat, könyveket, magazinokat, stb. Nézzünk utána alaposan a cégek tevékenységének, gyűjtsünk ki álláshirdetéseket is, és nézzük meg mik a trendi elvárások stb.

A következő lépés, hogy kezdjünk el network-ölni. Írjunk Linkedin-en olyan embereknek, akik azzal foglalkoznak, amivel mi is szeretnénk. Lépjünk be a közösségi médiában releváns csoportokba, fórumokba. Innentől már csak a felkészültségünkre van bízva az, hogy mit tudunk kihozni a connection-ökből 🙂

Ami szintén nagyon fontos, hogy értékelnünk kell magunkban azt, hogy mit vagyunk hajlandóak feláldozni ezért az egészért. Több idő a munkába járás, kevesebb a bér, munkabeosztás, fejlődési lehetőség, hosszú távú motiváció, stb. Hajlandóak vagyuk visszaugrani a szamárlétra legaljára azért, hogy újra kitanuljunk egy szakmát, és szenioritást szerezzünk benne?

Ezeket fontoljuk meg 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Egy vezető dolga az, hogy rámutasson, hol lehet még fejlődni, hogyan lehet „növekedni” szakmailag. És ha véletlenül a rossz vágányon lennénk, vagy nem hozzuk az elvárásoknak megfelelő szintet, akkor azért