Hogyan tudja motiválni a vezető a beosztottjait?

Minden menedzser tudja, hogy célt adni a beosztottaknak nem egyszerű. Persze maga a cél, az általában 1-2 mondat maximum. De emögött sokkal több minden van. Azonban az egyéni célokat nem csak úgy kell kialakítani, hogy azok egybevágjanak a cég magasabb céljaival, hanem úgy, hogy a csapat/beosztottak motiváltak maradjanak az elérésükben.

És nem, nem azért mert a vezetőnek az a célja, hogy boldogak legyenek a beosztottjai (persze a jobbaknál ez is számít). Hanem azért, mert a motivált munkavállaló a produktív munkavállaló. És minél produktívabb a munkavállaló, annál könnyebb a vezető élete is.

No de, hogy is lehet ezt az egészet kideríteni? A válasz egyszerű. Kérdezzük meg tőlük. Mi a karriercélod? Mit szeretnél elérni? Ez sok vezetőnél kimarad. És sokszor az a baj, hogy a beosztottak sem merik elmondani, hogy fejlődni, előrelépni szeretnének, mert félnek, hogy a vezető ezt úgy fogja fel, hogy el akarják hagyni a pozíciójukat.

Ez vezetőként nagy hiba. Viszont ha az előbbi kérdést feltesszük, akkor nemcsak jó arc főnökök leszünk, hanem a kapott válaszokból nagyon értékes információkat tudunk levonni, amelyeket fel tudunk használni a későbbiekben a csapatunk hatékony vezetése érdekében.

Nézzünk egy példát erre:

A 8 fős csapat célja az, hogy egyszerre 100 ügyfelet menedzseljen. A csapat egyik tagja egy elemző, aki nagyon értékes kolléga, és a háttérből nagyon fontos támogató szerepet lát el, de nem igazán kerül kapcsolatba az ügyfelekkel. Viszont ő ennél extrovertáltabb személyiség, és kicsit vágyna is arra, hogy ügyfelezzen. Vezetőként ilyenkor ha van lehetőségünk, akkor néha engedjük el őt is, hogy részt vegyen az ügyfél-tárgyalásokon, esetleg vállaljon részt kisebb prezentációkban, stb. Így érezni fogja a törődést, és ki is próbálhatjuk élesben, hogy hogy dolgozik. Később pedig ha már elég magabiztos akkor több feladatot is rábízhatunk.

Felsorolunk néhány kérdést arra, hogy hogyan lehet vezetőként megtudni a karrierhez kapcsolódó igényeit a beosztottnak:

  • Hova szeretnél eljutni ebben az évben a karrieredet tekintve?
  • Hová szeretnél eljutni 3-5 éven belül, milyen szintet szeretnél megütni?
  • A munkádnak melyik részét szereted a legjobban, és melyik részét a legkevésbé?
  • Mi az, amivel motiválni tudnálak téged?
  • Milyen feladat az, amiben szívesen segítenél?
  • Jelenleg mi az, amivel fejleszted magad szakmai tekintetben?
  • Mi az, amiben úgy érzed, hogy szükséges lenne vagy szeretnél fejlődni?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek