Hogyan mehet a munka rovására, ha nem tudunk hatékonyan olvasni?

Szerző: | 2017-12-29

Sok munkakörnek a része az a képesség, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk elolvasni bizonyos szövegeket. Legyen az tudományos munka, piaci infó, e-mail, tanulmány, jelentés, bármi. Ha mindet tüzetesen, nagyon alaposan akarjuk elolvasni, akkor egyszerűen nem lesz időnk rá. Szóval célszerű elsajátítani azt a képességet, amivel gyorsan, de mégis hatékonyan tudjuk elolvasni a tartalmat. (Napi 5000 önéletrajz átnézése után nekem már megy:)

Szóval az alapos olvasás valóban nagyon hatékony. Nem erről van szó. Hanem arról, hogy ha tudunk a lényegre koncentrálni, és hatékonyan kiszűrni a fontos részeket, akkor sokkal gyorsabban fogunk haladni. De nagyon fontos, hogy ne csapjuk be magunkat. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a gyorsaság és a “megemésztés között. Hiába haladunk gyorsan, ha a végén nem emlékszünk rá. De hiába olvasunk alaposan és megfontoltan, ha nem érünk a végére időben.

Tehát a gyorsan olvasás és a megértés nem feltétlenül jár kéz a kézben. Az olvasásnak pedig nem az a lényege, hogy túlessünk rajta, hanem az, hogy tanuljunk is belőle valamit. Annak semmi értelme, hogy csak úgy teszünk mintha olvasnánk. Valóban elolvassuk, de nem marad meg belőle semmi.

A gyors olvasás alapvetően két dolgot ad. Felületes tudást/ismeretet, és túlzott önbizalmat. Ez a kettő együtt pedig mint tudjuk, sosem vezet jóra. Rossz döntéseket hozunk ez alapján, amik végső soron még kevesebb időt hagynak nekünk majd az érdemi munkavégzésre.

Konklúzió: Megéri alaposan olvasni, de maximalizálni kell ennek a hatékonyságát. Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalni. Kompromisszumot kell kötni a sebesség és a minőség között úgy, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a rendelkezésünkre álló időt.

Author: Demeter Marcell

Demeter Marcell Szent István Egyetem ABPK: Személyügyi és felnőttképzési szervező BA Szent István Egyetem GTK: Emberi Erőforrás Tanácsadó MA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenkilenc − 15 =