Hogyan kommunikáljuk, ha a volt munkahelyünkön véget ért a karrierünk?

Hogyan érdemes kommunikálnunk a leendő munkáltató felé azt, hogy az előző helyünkről kirúgtak minket? Tételezzük fel, hogy nem azért küldtek el, mert valami hatalmas hibát csináltunk, hanem mondjuk üzleti érdek miatt, vagy más rajtunk kívül álló okból.

Ilyenkor már eleve rá vagyunk állva az álláskeresésre, nyilván a kényszer miatt. Érdemes lehet felkészülni arra, hogy ezt hogyan prezentáljuk a leendő munkaadó felé. Alapestben ezt három helyzetben kell megtennünk. Amikor jelezzük a szakmai hálózat felé a tényt, hogy mi történt, amikor jelentkezünk, és amikor interjúzunk. Lássuk, hogyan érdemes ezeket kezelni.

  1. Amikor jelezzük a hálózatunk felé. A szakmai hálózatunk aranyat ér, de mennyire kell őszintének és nyíltnak lennünk irányukba? A helyzettől függetlenül a network-ölésnek mindig gördülékenynek és simának kell lennie, szem előtt tartva nem csak azt, hogy mi mit akarunk a hálózattól, hanem azt is, hogy mi mit tudunk felajánlani számára.
  2. Amikor jelentkezünk egy pozícióra. Érdemes már az elején tisztázni a helyzetet. Ezért egy LinkedIn üzenetben, a motivációs levelünk elején. Ennek az a célja, hogy a munkáltatóban ne legyen kétségek, ne fogalmazódjanak meg benne kérdések azzal kapcsolatban, hogy miért is nem vagyunk már az előző munkahelyünkön.
  3. Amikor interjúzunk. A legjobb alkalom, hogy kontextusba helyezzük a történteket az állásinterjún van. Itt van lehetőségünk részletesen kifejteni, hogy mi történt pontosan az előző munkahelyünkön. A telefonos screen alkalmával lesz valószínűleg először alkalmunk mesélni erről. Ha konkrétan nem kérdeznek rá, akkor is hozzuk szóba, mert valahol ki fog derülni, és valaki kíváncsi lesz rá.

A lényeg hogy jussunk túl a kezdeti bánaton és szégyenérzeten, főleg akkor, ha tényleg nem mi tehetünk a dologról. Maradjunk pozitívak és lelkesedjünk egy új lehetőségért, mert lehet, hogy jobb lesz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek