Hogyan készüljön álláskeresésre az, aki zárkózottabb személyiségű?

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent introvertáltnak és extrovertáltnak lenni. Nagyon sok pszichológiai definícióval dobálózhatnánk, de ettől most eltekintünk. A különbség a két típus között abban keresendő, hogy honnan merítik az energiát. Az extrovertáltak a más emberekkel történő interakciókból, az introvertáltak pedig inkább a magukban töltött időből. Ez nem azt jelenti, hogy az introvertáltak utálják az embereket és a társaságot, vagy félénkek lennének. Ezek súlyosan félreértelmezett sztereotípiák. De kétségtelen, hogy az introvertált emberek másképp alakítanak ki új kapcsolatokat, mint az extrovertáltak.

Néha nehéznek tűnhet introvertáltként „versenybe szállni” az állásokért a mai világban, ahol a hálózatépítés, kapcsolati tőke, és önmagunk határozott eladása hatalmas előny.

Szerencsére az introvertáltság nem jelent feltétlenül hátrányt! Egy német kutatás megállapította, hogy az introvertáltság nincs összefüggésben a munkanélküliség, illetve az álláskeresés hosszával.

Keress személyiségednek megfelelő állásokat!

Sok olyan állás van, ami kifejezetten kedvező. De a cég tevékenysége is fontos tényező. Egy tele-marketinges cég nem biztos, hogy a legmegfelelőbb hely számodra. Viszont egy csendes kutatólaborral más a helyzet (csak hogy két példát említsünk). Nagyon sok helyen szinte társadalmi elvárás az extrovertált viselkedés. Ezért nem célszerű olyan céget keresni, ahol ezt rád akarják erőltetni. Inkább az egyéni munkákat részesítsd előnyben. Egy összenyitott irodás cég, vagy egy team-jellegű munka valószínűleg nem lesz nyerő.

Te is építs hálózatot!

Introvertáltként nehezebben küzdünk meg ezzel. Lassabb a folyamat, hamarabb kimerülünk társaságban. De egy kicsit meg kell erőltetni magunkat, mert elvégre munkára van szükségünk. De ne terheld túl magad. Vegyél részt néha közösségi eseményeken, esetleg konferenciákon, stb. Viszont itt jön a lényeg! Online is bővítheted szakmai hálózatod, ami nem igényel személyes interakciót. A LinkedIn nagyon jó lehetőségeket rejthet számodra.

Hogyan készülj az interjúkra?

Gyakorold a magabiztosságot. Olvasd el „10 testbeszéd-hiba, amelyet állásinterjún követhetünk el” című bejegyzésünket! Ha ezekre odafigyelsz, az interjún sem lesz problémád!

Hangsúlyozd erősségeidet. Emeld ki, hogy mibe vagy jó, és bizonyítsd is be. Mindenki jó valamiben. Keresd meg ezeket önmagadban és hasznosítsd az interjún!

Tervezz! Az introvertáltak szeretnek először gondolkodni és utána cselekedni. Tedd ezt az állásinterjú előtt is, és ott is. Gondold át, milyen kérdéseket kaphatsz. A feltett kérdésekre se válaszolj kapkodva!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek