Hogyan írj pályakezdő önéletrajzot?

Készen állsz benyújtani a jelentkezéseket az első igazi munkádra?  Itt van néhány önéletrajzzal kapcsolatos tanács, hogy segítsünk elindítani a munkakeresésed. Lehet, hogy volt  néhány nem hivatalos munkád a múltban, mint például fűnyírás vagy gyermekőrzés, de te most a legelső szakmai, teljes munkaidős pozíciódat keresed. Hosszú út áll előtted – és remélhetőleg, kiteljesíted a karriered. Mielőtt elkezded megmászni a szakmai létrát, szükséged lesz egy fontos dologra: egy jól megírt önéletrajzra.

Itt van néhány egyszerű tanács, ami segíthet megírni a CV-t és elkezdeni elérni a munkáltatókat. Gyűjtsd össze a jegyzeteidet mielőtt egy üres dokumentumot nyitsz meg vagy írj be egyetlen szót, ha előkészülést szeretnél tenni. Vázlatolj! Ez a lépés a folyamat egyik legnehezebb része, de a fáradozásaid kifizetődnek majd. Gyűjtsd össze az összes információt, ami a tanfolyamokhoz, fő projektjeidhez, díjaidhoz és győzelmeidhez, az osztályzataidhoz és az iskolán kívüli tevékenykedéseidhez kapcsolódik. Jelöld ki ezeket a dolgokat magad elé és ötletelj egy kis ideig. Ezek közül a képességek közül melyik az, amire a legbüszkébb vagy? Melyek azok a dolgok és cselekedetek, amik a legjobban tükrözik, hogy mit szeretnél csinálni a jövőben? Kezdjük az alapokkal. Nyiss meg egy üres dokumentumot és készíts néhány alcímet. Ezeknek a következőket kellene tartalmazniuk: Személyes adatok, Tanulmányok, Tapasztalatok és Készségek. A legnehezebb projektek kezelhetőbbé válnak, amikor elkülönülő lépésekké bontod őket és az önéletrajz megírása nem kivétel ez alól. Ragadd meg a címeket, egyenként. Kezd a neveddel és az alapvető személyes információkkal (nagyon könnyű!) az indításhoz.  Lépésről lépésre, aprólékosan dolgozd ki az összes alcímet!

Ne spórolj az idővel. Nagyon sok időt fogsz tölteni minden egyes alcímre. Írhatsz egy rövid, tömör összefoglaló részt, néhány esetben, ez az egyetlen rész, amit a toborzók figyelmesen elolvasnak mielőtt egy gyors igen vagy nem döntést hoznak arról, hogy meginterjúvoltasson téged. Legyen az összefoglalód rövid, egyértelmű és kézzelfogható. Kövesd ezt a 3 szabályt, amikor az önéletrajzod összefoglalóját írod:

1. Győződj meg arról, hogy a 2 vagy 3 legfontosabb részlet, említést kapjon.

2. Győződj meg arról, hogy minden kifejezésnek legyen értelme.

3. Hagyd el a közhelyeket és a szlogeneket (mint a szorgalmas munkás). Helyettesítsd ezeket a szavakat kézzelfogható kifejezésekkel, ami valós jelentéssel bír és megmutatja a tapasztalatodat. (Például ˝SQL elismert˝, ˝Mesterfokozat kulináris művészetekben˝, ˝6 Sigma Black Belt bizonyítvány˝ több kraftot rakj bele.)

Hangsúlyozd a tapasztalataidat. A címsorod, összefoglalód és egy gyors leírás után a tanulmányi bizonyítványodról, elérkezel a második legkritikusabb részhez: a Tapasztalathoz. Mivel neked soha nem volt szakmai állásod ezelőtt, ez a rész trükkös lehet. De a reflektorfényben lehetsz, ha fel tudsz mutatni egy önkéntes munkát, Erasmus utazást, vezetői szerepet az iskolában és iskolán kívüli tevékenységeket, és bármilyen alkalmi munkát, amid volt, hogy pénzt keress. Gondolj arra, hogy minden ilyen tevékenység felkészít téged a munkára. Fontosak a készségek is. A belépésnél, a tapasztalatod lehet, hogy nem cipel túl sok súlyt – különösen, ha neked nincs sok. Azonban, a készségek különbséget jelenthetnek a munka megszerzése vagy elbukása. Írj össze mindent, amit tudsz, hogy hogyan kell csinálni, az adatbázis kezeléstől a spanyol nyelvtudáson túl az újraélesztésig. Nem számít, mit kell nyújtanod, a munkáltatód hallani szeretne róla.

Egyszer befejezed az első fogalmazványodat, majd a másodikat, harmadikat és a negyediket, készen állsz a következő lépésre – a kísérőlevél készítésére!

A poszt először a LiveCareer Blogon jelent meg.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek