Hogyan bővítsük a pályaismeretünket?

work-152822_960_720Az álláskeresés során nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy egy álláskereső weboldalon csak konkrétan a végzettségük, vagy a korábbi munkakörük pontos nevére keresnek rá. Bejegyzésünk alapvető problémafelvetése ez. Pályaismeret bővítéséhez szeretnénk néhány hasznos tippet adni!

Mi is az a pályaismeret?

A pályaismeret a munkatudományokon belül rendszerezi és osztályozza a különböző foglalkozásokat, szakmákat, tevékenységeket. Ennyit az elméletről.

Miért fontos ez egy álláskeresőnek?

Valójában nagyon sokan nem is gondolnák, hogy a végzettségük, vagy korábbi tapasztalataik mennyi féle helyen hasznosíthatók. Gyakran nem találjuk meg a kapcsolódási pontokat a szakmák, szakmacsoportok, tevékenységek között, valamint sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy mennyi féle szakma és tevékenység létezik. Emiatt sok-sok potenciális álláslehetőségtől eshetünk el.

Mit tehetünk a pályaismeretünk bővítése érdekében?

Nagyon is sokat! Legyünk nyitottak és érdeklődők.

  • Amennyiben még tanulunk, minél több információt szerezzünk be arról, hogy a felettünk járó évfolyamokból hol és milyen munkakörben helyezkedtek el. Nem is gondolnánk, hogy a marketinges, gazdaság-menedzsmentes, vagy műköröm-építői végzettségünk hányféle helyre juttathat minket az életben… Láttunk már izgalmas életpályákat J
  • Amennyiben már dolgozunk / dolgoztunk, próbáljuk átfogóan megismerni a munkafolyamatokat, és a többi kollégánk munkáját is próbáljuk megérteni. Gondolkozzunk rendszerszemléletűen! A lényeg, hogy minél több információt gyűjtsünk a minket körülvevő emberek munkájáról. Ez nagyon értékes tapasztalat lehet a későbbiekben!
  • Az álláskereső oldalak kategóriái is segítségünkre lehetnek. Használjuk ki, hogy egy csoportba tartozó hirdetések között keresgélhetünk, és ne korlátozzuk le fölöslegesen saját keresési feltételeinket!
  • A ma Magyarországon hivatalosan nyilvántartott foglalkozások és tevékenységek szabadon megtekinthetők. Az interneten egyszerűen elérhető a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR) valamint a Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (TEÁOR) is. (linkek a bejegyzés alján!) Ezeket böngészve pályaleírásokat találhatunk, és a csoportosítás miatt könnyebben megtalálhatjuk a már említett kapcsolódási pontokat. Ezért érdemes időnként ezeket a listákat böngészni.

 

http://www.teaorszamok.hu/

https://www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/hun/feor08/feorlista.html

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek