Hat kérdés, amivel a jelöltek kitűnnek a sok közül egy interjún

Az interjú végén meg szokták kérdezni tőlünk, hogy van-e esetleg kérdésünk. Ilyenkor nagyot lehet villantani, ha érdekeset kérdezünk. Nem azt, hogy mennyi a fizetés. Lássunk néhány jó példát.

  1. Hogyan járul hozzá ez a pozíció a cég sikeres működéséhez, vagy növekedéséhez? Ezzel a kérdéssel azt fogjuk sugallni, hogy nem csak úgy el akarjuk végezni a munkát, de globálban gondolkodunk, és szeretnénk hatással lenni a cég életére. Érdekel minket, hogy hogyan tudjuk előrébb lendíteni a dolgokat, és nem csak a saját érdekeinket tartjuk a szemünk előtt.
  2. Találkozhatnék valakivel, vagy valakikkel, akikkel együtt dolgoznék? Ha egy jelölt ezt a kérdést felteszi, akkor biztosak lehetünk benne, hogy tisztában van azzal, mennyire fontos a „cultural fit” fogalma, vagyis az, hogy mennyire fog tudni beilleszkedni a csapatba. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen személyiségű jelölt kerül egy új közegbe, mert hiába jó szakmailag, ha amúgy nem fog tudni kijönni a kollégákkal. Jelöltként pedig nagyon sok inputot kaphatunk így a csapatról, a hangulatról, és a munkakörnyezetről. Ez pedig megkönnyíti a döntésünket.
  3. Miért távozott az előző kolléga? / Ki töltötte be ezt a pozíciót előttem? Ez egy nagyon sok infót felfedő kérdés lehet. Miért is van nyitva ez a pozíció most? Felmondott valaki? Az nem jó jel. Előléptették az illetőt? Az jó jel. Sok mindenre tudunk következtetni a válaszokból.
  4. Ön miért szeret ennél a cégnél dolgozni? Ezzel a kérdéssel egy kicsit kizökkenthetjük a toborzót / HR-est a komfortzónájából, és rákényszeríthetjük, hogy őszinte választ adjon. Mindneképp értékelni fogják, és a válaszaikból (vagy azoknak a hangsúlyából) elég sok mindenre fény derülhet….
  5. Van-e valamilyen fenntartása velem, a végzettségeimmel, vagy tapasztalataimmal kapcsolatban? Ez a kérdés elég ütős és velős. Ha ezt fel merjük tenni, akkor elég magabiztosnak fogunk tűnni.Ez bizonyos pozíciókban nagy előny lehet. A toborzónak itt nem nagyon lesz választása, ha van valami, ami miatt kicsit is bizonytalan, akkor itt valószínűleg el fogja mondani. Így tisztán fogunk látni, és fény derülhet olyan dolgokra, amik később segíthetik az elhelyezkedésünket.
  6. (Ha a vezetőnél interjúzunk) Hogyan old meg a csapaton belül egy szakmai ellentétet? Tudna mondani egy példát erre? A jelölt tisztában van a csapat-dinamika fontosságával, és hogy hogyan működik együtt jól egy team. Ehhez elengedhetetlen a vezető megfelelő hozzáállása. Egy szemléletes példán keresztül rájöhetünk, hogy milyen is lesz valójában az a vezető, akinek dolgozni fogunk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek