Ha más szektorba mennénk

Attól hogy új iparágba kerülsz, nem azt jelenti, hogy elölről kell kezdeni mindent.

Unatkoztál mostanság, vagy frusztrált voltál a munkahelyeden? Esetleg olyan iparágban dolgozol, ahol egyre kevesebb álláslehetőség van ? Ha egy közép-karrierdolgozó vagy, és karrierváltáson gondolkozol akármilyen okból is, itt van pár jó hír: Egy új karrieriparágba való átváltás nem azt jelenti, hogy a legaljáról kell kezdened. Még ha nem is ugyanazon a területen van, a tapasztalatod így is számít, és segíthet a kezdőszintek átugrásában. Ha azon gondolkodsz, hogy karrierutat váltassz, kezd azzal, hogy kiértékeled mit is akarsz csinálni, és milyen munka tenne boldoggá. Tégy egy pillantást erre a javaslatra, honnan tudhatod, szükséged van-e állásváltoztatásra – vagy karrierváltoztatásra. Majd nézd meg hogy kell  átmenettervet készíteni  , hogy sikeres karrierváltást biztosíts.

Miért akarsz átváltozást ?

Ha már elértél egy közép-karrier szintet, és 10 évig dolgoztál, ha nem tovább. Nem ésszerűtlen, ha késztetést érzel a változásra. A kérdés az, mi a jó váltoás számodra? Itt egy pár lehetőség, amit megfontolhatsz: Új állás ugyanazon a területen : Ha alapvetően élvezted a munkád, és kötődsz az iparágadhoz, csak egy új állást akarsz. Ebben az esetben, csak az adott munkád lehet – a munkatársak, az órák, a kultúra, stb. – ami nem tetszik, nem kifejezetten a munkafajtával, vagy ezzel a karrierrel van gond általánosságban. Gyakran, a közép-karrier profikat előléptetik menedzsmenti pozícióra, ami kevésbé kielégítő, mint mikor a terveken dolgoztak. Ha ez az eset nálad, akkor lefelé akarsz a ranglétrán lépni, a területeden belül.

Új karrier más iparágban, hasonló készségekkel: Ha az iparágad szerződéskötése elavult/régimódi, vagy úgy érzed kész vagy egy jelentős változásra, egy olyan állásra ami ugyanazokat a készségeket hasznosítja, de egy csavarral, ez lehet a legjobb választásod. Például, egy újságíró lehet, hogy váltani akar kapcsolatszervezésre, így is használná a történetmesélést, és a kommunikációs készségeket, de egy másik területen. Az egész támpont: Néha szükséges a teljes változtatás. Közép-karriernél sok ember teljesen újraakarja kezdeni a munkaéletét ( és magukat!). Képzelj el egy vállalati munkást, aki arra vágyik, hogy elhagyja a várost, és egy farmon dolgozzon. Ez elég nagy változás – de megoldható. Egy erős, sikeres átmenethez szükséged lesz arra, hogy meghatározd mi tesz jelenleg boldogtalanná, és mi fog boldoggá tenni a jövőben.  Beszélj munkatársakkal, és barátokkal, és kérd ki véleményüket. Ezek a beszélgetések segíthetnek abban, hogy letisztuljon mennyire nagy lépést kellene tenned.

Gondolj az összes előző munkádra, egészen az iskola utáni munkától, a nyári munkáig, hogy több rálátásod legyen mit is csinálsz jól, és mit élvezel a legjobban. Ha például az első munkád kiskereskedésaben volt, például vásárlóknak kellett segítened, hogy mit is akarnak, vagy sorbarakni a polcokat a nap végén. Ha küszködsz azzal, hogy kitaláld mit is akarsz, vagy túl sok lehetőség van, nézz meg pár egy pár ingyenes karrierkvízt,  alkalmassági vizsgát, és önértékelési eszközt.

Készíts tervet

Ha már egyszer felismerted az ideális állást, a következő lépésed az, hogy előállj egy tervel, miként szerezheted meg. Valós életi dolgokat is bele kell számolnod pl.:( havi számlák, a gyerekeid, iskolák;stb. ), hogy biztosítsd az álomkarriered reális legyen, és a jelenlegi felelősségeidhez igazodik. Meg kell majd ítélned milyen készségekkel rendelkezel, és milyen készségeket kell még elsajátítanod. Nevezd meg jelenlegi készségeid: Milyen készségekkel, és tehetségekkel rendelkezel, amit az új területen felhasználhatnál? Emlékezz, mint tapasztalt dolgozó, szerencséd van : a sok készség közül a munkáltatók azokat keresik, akik a legmozgathatóbbak. Nem mint egy kezdő szintű alkalmazott, nem kell az elejéről kezdened. Ha a televíziónál dolgoztál például, de az emberi erőforrásokhoz akarsz kereülni, a  személyes problémamegoldó készségeid, és a személyiségekkel való bánás nagyban segíthetnek. Minden tudásod, és készséged sorold fel. Ismerd fel a készségeket, amikre szükséged van: Következőleg, nézd meg az álláshirdetéseket, a pozícióra, amit szeretnél megkapni. Milyen követelmények vannak felsorolva?

Ne felejtsd el, nem szükséges minden készséggel rendelkezned egy álláshoz, hogy jelentkezz – de van egy pár vízválasztó. Lehet, hogy egy osztálybra kell járnod, vagy diplomát szerezni. Lehet, hogy alacsonyabb poszton kell kezdened, rosszabb fietéssel, mint ahol most vagy. Esetleg kreatív módokat kell kieszelned, hogy add hozzá tapasztalataidat az önéletrajzodhoz , például önkéntes pozíció elvállalása, ami segít az új készségek elsajátításában. Használd az összes információt, hogy idővonalat készíts arról a dolgokról mit kell tenned az új munkába való átmenethez – ehez lehet tanulás szükséges.

Átvezető taktikák közép-karrierr jelölteknek

Már azonosítoddat a mozgatható készségeket, amiket az új karrierednél felhasználhatsz, és azokat is, amiket még el kell sajátítanod. Most, itt van pár stratégia, hogyan legyen az új iparágban való álláskeresésed sikeres.Frissítsd az önéletrajzod. Támaszkodj az összesített kimutatásra, vagy a tárgyilagossákra, hogy kifejezd a történeted, és megmutast a jelenlegi készségeid, és tulajdonságaid, amiket át tudsz vinni. Ezen kívül, nézd meg ezeket a tippeket, hogyan vegyél el valamit egy közép-karrier önéletrajzból.

Használd a létező hálózatod: Ne érezd úgy, egy teljesen új hálózatot kell kiépítened, csak azért mert váltassz. Informáld a közeli barátokat, és akikben bízol, hogy változást fontolgatsz, és oszd meg a részteleket amiket keresel. Sosem tudhatod milyen állásajánlatok jönnek az emberek bejövő emailjeibe. Itt van pár információ, hogyan használd a hálózatokat az álláskeresésedben.

Nézelődj az aktuális cégeden belül : Ki ismer jobban, mint a saját céged ?   Még ha nagy váltáson is mész át –  HR-ből az eladáshoz például – a jelenlegi munkahelyed képes veled dolgozni, és véghezvinni ezt az áthelyezést. Mivel a menedzsment ismeri a készségeid, és eredményeid, talán bevállalják a rizikót, és egy új pozíciót kapsz.

Bővítsd hálózatod

Kezdj el hálózatos eseményekre járna a területen belül, ahol dolgozol. Mondd el mindenkinek milyen fajta pozícióra vágysz, és hogyan kapcsolódik logikusan az állástörténelmedhez, még ha nagy ugrásnak is tűnik. Készíts információs interjúkat: Az egyik egyszerű módja, hogy bővítsd hálózatod, és megtanuld az új területed, ha információs interjúkat készítessz.

Egy utolsó tipp

Lassan haladj, kifejezetten a drasztikus változásokkal. Ha egy marketinges pozíciód van, de ha valami kreatívat szeretnél csinálni, például fontold meg, hogy elkezdessz dolgozni az Etsy boltban, vagy honlapod készítessz, és eladsz pár dolgot. Dolgozz ezen esténként, és hétvégenként, amíg nem érzed egészen teljesnek. A karrierváltozásod utolsó lépéseként, gondolj vissza az előző évek tapasztalatára, mint előnyre, és ne hátrányra. A tapasztalatod még mindig értékteljes, és segíthet a jövőbéli karrieredben, még akkor is ha eltérés ahoz képest, amiért dolgoztál.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Mi az a „stresszinterjú” ?Mi az a „stresszinterjú” ?

Hol találkozhatunk ezzel a módszerrel? Bizonyos munkakörök betöltéséhez elengedhetetlen a stressz-kezelési képesség. Ügyfélkapcsolati, beszerzési, és hasonló pozíciók esetében gyakran kell elégedetlen, ideges, ingerült ügyfelekkel dolgoznunk, ahol muszáj megőriznünk a nyugalmunkat.