Gyakornoki munka. Hogyan segíthet a karriered építésében?

16304458984_937b56774f_bAkár karrierlehetőségeidet próbálod felkutatni, akár az önéletrajzodba szeretnél mutatós sorokat írni, a gyakornoki munkák nagyon hasznosak lehetnek. Leírjuk neked, hogyan járulhat szakmai fejlődésedhez egy ilyen pozíció!

Még a felsőoktatásba jársz, de szeretnél kézzel fogható, gyakorlati tapasztalatot szerezni? Nem vagy egyedül! Manapság már nagyon elterjedt a gyakornokként foglalkoztatás (akár közvetlenül, akár diákszövetkezeten keresztül, de önkéntesen, díjazás nélkül is gyakori)

A gyakornoki állás előnyei

Az iskolapadból váltani a munka világába ijesztő lehet. Sok végzős hallgató küzd azzal a problémával, hogy nehezen tudja eldönteni, melyik lenne a megfelelő karrierút számára, vagy az álláskeresés útvesztőjébe zavarodik össze. Egy gyakornoki munka óriási előnyt jelent számodra a munkaerő-piacon. Kutatások igazolják, hogy kb. kétszer annyi állásajánlatot kapnak azok a pályakezdők, akik végeztek már ilyen jellegű munkát valahol. Tehát mindenképp érdemes legalább egyszer, az iskola mellett vállalni akár csak néhány hét gyakornokságot.

Találd meg a megfelelő munkát

Nem sok ember van, aki úgy kezdi az iskolát, hogy már a fejében kialakult az álom munka képe. A gyakornoki munka segíthet leszűkíteni a szakmai érdeklődési körödet. Úgymond itt ki lehet próbálni dolgokat, aztán ha nem tetszik, akkor következmény nélkül tudunk váltani. Írd össze egy listára, mik azok a munkák, pozíciók, amik úgy gondolod, hogy érdekelnek. Ezek közül nem biztos, hogy mindegyik tényleg érdekel. A legtöbb iskolában dolgozik karrier-tanácsadó. Ők sokat segíthetnek neked a választásban, illetve abban, hogy megmutassák, a környéken milyen lehetőségek vannak számodra.

Önéletrajz

Az is lehet, hogy határozott elképzelésed van a megfelelő munkát tekintve, ám valószínűleg az önéletrajzod még nem többmérföldes… A legtöbb álláshirdetésben azonban elvárnak bizonyos mennyiségű munkatapasztalatot. Akár több évet is. Akár néhány hónap gyakornokoskodással hatásos információkkal töltheted meg az önéletrajzodat, nem beszélve az számodra is értékes munkatapasztalatokról.

Alakítsd professzionalizmusodat

A gyakornoki munkák, bár meglehetősen jól imitálják a főállásokat sok esetben, de mégiscsak a tanulásról, „gyakorlásról” szólnak. Lehet az is, hogy igazi pénz helyett csak krediteket kapsz (bár már bizonyos esetekben kötelező a gyakornokoknak fizetni), azonban ez nem azt jelenti, hogy ingyen dolgozol. Hidd el, később megtérül. Beletanulhatsz nem csak konkrétan a szakmai dolgokba, alkalmazhatod az iskolában tanult elméletet a gyakorlatban, és megszokhatod a munkavégzést, munkakultúrát is. Az egyik legértékesebb tapasztalat (akárhol is dolgoztál) a munkavégzés képessége. Egy gyakornoki munka azt bizonyíthatja a későbbi munkakeresésed során, hogy te szeretnél dolgozni, akár térítés nélkül is. Ezt minden munkáltató jó néven veszi!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek